Хобарт

15.01.2014
Хобарт

Хобарт (Hobart), вторият по възраст австралийски град след Сидни, е истински рай за туристите. Известен е не само с живописното си разположение в полите на планина Уелингът и с прекрасните гледки, които предлага към Антарктика, но също така и с многобройните си исторически сгради, впечатляващата морска храна и вина и с необятните девствени плажове.

Тук могат да се практикуват всякакви водни спортове, да се правят дълги разходки из природата или да се наме велосипед, с който да се разгледа града. Той се слави с широките си велосипедни алеи и с пешеходни маршрути, каквито имат малко градове по света.

Забележителностите в Хобарт са много. Особен нтерес представляват сградите, датиращи от създаването на града през 1804 г. Тогава започва масово строителство и много от постройките, които днес са реставрирани, продължават да напомнят за отдавна отминали времена. Интересен е факта, че повечето старинни сгради са дело на затворници от наказателната колония, действаща тук до 1853. Всичко това е свързано с историята на Австралия, която от британска колония за изгнания на затворници се превръща в страна на емигрантите.

Още през 1788 г. на нейна територия пристига кораб от британската флота, на който има 548 мъже и 188 жени затворници. През следващото десетилетие Австралия се използва именно за тази цел. Тасмания споделя същата участ. На острова са настанени хиляди затворници, тъй като е отдалечен от континента. Много от тях остават и след освобождаването на колонията, а по-късно следва и голяма вълна от емигранти, идващи най-вече от Великобритания, Германия, Италия, Гърция и Източна Европа. По този начин населението на Тасмания, както и на град Хобарт се оформило от заселници от всички страни колонизаторки.

Днес за спомен от тези времена и от основаването на самия град за обществеността са отворени Затворническия параклис от 1831 г. и Рънимийд - дом на капитан на китоловен кораб от 1840 г. Въпреки че съществуват още множество други исторически сгради, с цел съхранението им, Националния тръст на Австралия, който се грижи за опазване на историческото наследство, забранява отварянето им за обществеността.

Град Хобарт

Можете да се разходите из Батъри Пойнт, където ще видите стари морящки домове, внушителни викториански имения и постройки в колониален стил. Ще стигнете до Саламанка Плейс, където се намират складовете, датиращи от 30-те години на 19 в., по времето когато Хобарт е бил известен китоловен център. Те са реставрирани и са превърнати в шикозни ресторанти, магазини за сувенири и антики, в галерии и винарни.

Сред по-новите атракции е Музеят на старото и новото изкуство. Той е основан през 2011 г. от австралийския предприемач и професионален комарджия Деивид Уолш. Намира се в модернистична постройка от бетон и ръждивокафяв метал и представлява най-голямата частна галерия в Австралия.

Разположен е на брега на морето и дели обща площ с луксозната винарна "Мурила Естейт", която също трябва да посетите. В музея ще се натъкнете на колекция от историческо изкуство и артефакти, датиращи от Древен Египет до Ренесанса. Изложени са и няколко модерни артинсталации, повечето от които принадлежат на световно популярни дизайнери.

Можете да посетите Хобарт по всяко време на годината, но климатът е най-приятен през лятото и есента. Зимата, която е от юли до август, може да бъде доста прохладна.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати