Коломбо

15.01.2014
Коломбо

Шри Ланка и нейната столица могат да предложат на своите гости култура и отдих на едно място. Космополитният център на страната, столицата Коломбо, разполага с богат избор за туристите. Тук те могат да се запознаят с изкуство и култура на световно равнище, да усетят очарованието от традициите на местното население, да вкусят съжителството на религиите и не на последно място да се насладят на прекрасната природа.

Шри Ланка е място с голямо разнообразие на населението, което се усеща най-вече в нейната столица. Въпреки че в нея доминират две основни народностни групи - синхалите и тамилите, тук има и много араби и чужденци от цял свят, които са привлечени от красивата природа на страната. Това, което отличава Шри Ланка и Коломбо от останалите държави и техните столици в Близкия Изток, е съжителството на религиите. Синхалите, които са мнозинството от населението, изповядват най-вече будизма.

Те притежават обаче система от касти, силно ориентирана към индуизма. Тамилите от своя страна са предимно индуисти, но като цяло около 80 % от населението на Шри Ланка изповядва будизъм, или по-точно хинаяна будизъм. Между тези две религии няма никакво съперничество и те съжителстват в пълна хармония. Усещането за това се добива най-вече в Коломбо, където има множество храмове, съчетали архитектурни елементи както от будизма, така и от индуизма.

Днес Коломбо е космополитният център на Шри Ланка, който има богато колониално минало. Пред неговите посетители веднага се открива етническото и религиозното многообразие, така характерно за цялата държава.

Забележителностите в града са много. Повечето разходки в Коломбо започват от стария търговски квартал, истински шедьовър на колониалната епоха. Голяма част от сградите са реставрирани и изглеждат така, както са изглеждали преди векове. Задължително посетете сградата на парламента, храмът "Ганешан", градската зала и парка Вихарамадеви.

Особено внимание трябва да се обърне и на многобройните музеи на града, тъй като в тях ще можете да се запознаете с историята, религията и културата на страната. Интересен е фактът, че днес само 1 % от населението на държавата е съставено от коренните жители, известни като уеди. За техните обичаи и традиции, които вече са почти изкоренени, ще можете да разберете в Националния музей, който се намира в красива оригинална викторианска сграда, датираща от 70-те години на 19 в. В него ще можете да разгледате художественото творчество на Шри Ланка.

Коломбо, Шри Ланка

Други интересни места за посещение са музея "Симамалака" и музея на нидерландския период. В първия ще добиете отлична обща представа за вярванията в будизма и свързаното с тази религия художествено изкуство, а вторият пък ще Ви очарова със самата постройка, в която се намира. Това е някогашния дворец на нидерландския губернатор, който е истински шедьовър на колониалната архитектура.

В наши дни Коломбо се опитва все повече да се модернизира, поради което се е превърнал и в чудесен избор за любителите на шопинга. Те могат да се развихрят в търговския квартал Петах, в който може да се намери абсоюлтно всичко- дрехи и обувки, бижута и часовници, хранителни стоки и напитки, подправки и какво ли още не. За най-голямо удоволствие от пазаруването се счита пазаренето, без което шопингът няма да е автентичен.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати