Дърбан

13.01.2014
Град Дърбан

Дърбан (Durban), признат от мнозина за един от най-красивите южноафрикански градове, е част от общината-метрополос Етекуини и на езика зулу е познат просто като Етакуини. Този оживен крайбрежен град е най-голямото пристанище на източния бряг на африканския континент, най-големия град в провинция Квазулу-Натал и вторият по големина град в Южна Африка.

Това е причината той да е сред най-предпочитаните туристически дестинации сред любителите на красивата африканска природа и от десетилетия туризма да е водещо перо в икономиката му. Той може да предложи на своите гости огромен брой архитектурни забележителности и множество музеи, които да ги запознаят с историята и културата на града.

Тук освен това се намира и стадион "Моузес Мабдиха", домакин на срещата за полуфинала на световното първенство по футбол през 2010 г., на който има организирани обиколки за всички футболни запалянковци. Считан за един от най-красивите стадиони в света, той е само част от атракциите на слънчевия Дърбан.

Историята на този оживен туристически град започва с пристигането на Вашку да Гама през 1497 г. на територията на днешен Дърбан. Това се случва точно на Бъдни вечер, поради което португалският мореплавател кръщава земята, на която стъпва, Тера ду Натал, което в превод означава Коледна земя.

Първоначално португалците не проявяват интерес към новото си владение. За тях Тера ду Натал изглежда неприветлива със своите непроходими крайбрежни гори и множество мангрови блата, а и вече са притежавали пристанището в Мапуто. До началото на 19 в. тези земи са използвани единствено за спирка на пътуващи пиратски кораби и на кораби, превозващи роби.

През 1824 г. на мястото на днешен Дърбан се създава пристанище, което носи името Порт Натал. Негов създател е Хенри Франсис Фин, ръководител на британските търговци от Капската колония. Той постига съгласие с Шака Зулу за създаване на търговска станция, която бързо се разраства. След около 10 години новосъздаденият град започва да носи името Дърбан в чест на капския губернатор, сър Бенджамин Д'Урбан.

Дърбан, ЮАР

Днес град Дърбан е проспериращ индустриален център, който привлича туристите с красивите си плажове, многобройни магазини, хотели и ресторанти, осигуряващи на своите гости разнообразни възможности за забавление. Градът се явява най-заетото пристанище на цялото южно кълбо. Населяван е от около 4 000 000 души, но поради голямата му площ е сред относително рядко населените места в Южна Африка.

Градът е основната икономическа сила за провинция Квазулу-Натал и се е специализирал в корабостроенето, рафинирането на петрол и захар, сглобяването на автомобили и произвеждането на бои, химикали и торове. Голяма част от населението е заето с риболов и производство на хранителни стоки. Туризмът също играе значителна роля за бързото развитие на града.

Населението на Дърбан е доста разнородно. Черните африкаци съставляват около 70 % от общия му брой души, азиатците и индийците- около 20 %, а останалите представители са бели и "цветнокожи". Напрежение между различните националности няма, както няма и напрежение между хората, изповядващи различни религии. Като цяло градът е свикнал да посреща туристи и населението му е признато като добър домакин, умеещ да уважава и почита различните традиции и навици на чужденците.

Можете да посетите Дърбан и неговите красиви плажове по всяко време на годината, тъй като градът е известен с топлия си субтропичен климат, повлиян от Мозамбикското течение. Имайте предвид, че по бреговете му често се срещат акули, поради което трябва да следите за специално обозначените места, позволяващи плуване и риболов.

3.8
Общо 6 гласували
5 0
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати