Претория

14.01.2014
Претория

Претория (Pretoria), столица на Южна Африка, е известен като един от най-елегантните градове. Познат е и като Джакаранда Сити заради огромния брой цъфтящи в лилаво дървета джакаранда, които растат в града и му придават рядко срещана по други места романтична атмосфера. Южноафриканската столица, център на административната власт, е основана едва през 1855 г.

Само пет години по-късно тя се превръща в столица на бурската република Трансваал и дори и по време на британското управление и на създаването на Южноафриканския съюз остава да действа като такава. Това личи и днес. Многобройни забележителни постройки, величествени музеи и държавни институции приветстват всички гости на Претория и отреждат на този град една от челните позиции сред атракциите на цяла Африка.

Претория, който се слави като един изключително спокоен и елегантен град, предлага на своите посетители многобройни забележителности. Като седалище на президента и правителството, една от най-големите атракции на града е сградата, в която те се намират. Разположена на върха на хълм, постройката е завършена през 1913 г. Идеята е тя да внушава единството на новосъздадения Южноафрикански съюз и това личи от всеки неин щрих.

Макар и да не е отворена за обществеността, сградата на правителството и президенството впечатлява със своето могъщество, с терасираните си градини и разнообразна растителност. В нея се намира и амфитеатър, предвиден за 9000 души, в който президентите на Южноафриканската република встъпват в дльжност.

Град Претория

Друга атракция в Претория е Държавния театър, разполагащ с шест сцени за опера, балет и представяне на театрални пиеси. Независимо какво ще е събитието, резервациите са задължителни, тъй като интересът към Държавния театър е нестихващ. В близост до него се намират и доста образователни институции, посолства и консулства, чиито сгради представляват също голям интерес.

Впечатление прави къщата на Пол Крюгер, важна фигура в южноафриканската история. Този герой на Африка, помогнал за защитата на някогащната република Трансваал от британците, е живял дълго време в Претория и дори е бил президент. Днес неговият дом е превърнат в музей, посветен на живота му. Сградата е построена от смес от цимент и мляко и е била една от първите електрифицирани постройки, която дори е притежавала и телефон.

Парламент в Претория

Музеите и галериите, разположени в центъра на града, също не са за изпускане. Трансваалския природонаучен музей разказва за историята на човечеството преди 3.5 милиона години, достигайки до наши дни. В него са изложени много интересни експонати, в това число и фосили на изчезнали вече древни животни. Особено впечатление прави експонатът на открити останки от един от далечните предшественици на хората. Известен е като "Г-жа Плес".

За да опознаете този обгърнат в лилавина град е добре да си отделите достатъчно време. Въпреки че има космополитен дух като столица на Република Южна Африка, Претория изглежда доста дистанцирана от голямата суматоха, присъща на другите столици. Времето тук изглежда по-скоро спряло, а спокойствието се усеща на всеки ъгъл. Красивата природа на града може да бъде разгледана и в нейната ботаническа градина, която макар и не толкова голяма по площ, би възхитила всеки свой посетител.

Съвсем недалеч от Претория се намира и третата по големина диамантена мина в Южна Африка, в която е изкопан най-големия суров диамант в света. От него са направени 96 малки диаманта и 9 по-големи, всичките собственост на британското кралско семейство.

Не се колебайте да посетите Претория по всяко време на годината. Наред с многобройните архитектурни забележителности, отделете време и на зоологическата градина на града, която впечатлява с голямото разнообразие на всякакви диви животни.

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати