Блумфонтейн

23.01.2014
Блумфонтейн

ЮАР е едно от тези кътчета по света, в които можете да се насладите на спиращи дъха красиви гледки, невероятно природно и културно наследство и запомнящи се пейзажи. Въпреки че цяла Африка е известна с прелестните си гледки и уникалния растителен и животински свят, Република Южна Африка изпъква с топлината и духа на своите жители, с уникалната си кухня и с многобройните забележителности и атракции, които предлага на своите гости.

Безспорно градовете, които можете да посетите в Южна Африка, са много. Всеки един от тях предлага по нещо различно, но сред тях на особена почит е Блумфонтейн (Bloemfontein). В превод името му означава Фонтан от цветя, което донякъде обяснява неговата красота.

Блумфонтейн, столица на провинция Фрий Стейт, е юридическия център на ЮАР. Южноафриканската република е единствената държава в света, за която спокойно може да се каже, че разполага с три столици. Това се дължи на факта, че седалищата на изпълнителната, парламентарната и съдебната власт се намират в три различни града.

Парламентът е в Кейптаун, седалището на правителството е в Претория, което е реалната столица на ЮАР, а седалището на Върховния апелативен съд е в Блумфонтейн. Тези градове, наред с Йоханесбург, който от своя страна пък е най-големият град в южноафриканската република, са най-значимите туристически дестинации на континента.

На езика сесуту на местното население на провинция Фрий Стейт град Блумфонтейн е известен като Мангаунг, което в превод означава Място на Гепарди. Друго популярно негово име е Градът на розите заради изобилието от тези цветя в него, както и заради провеждащия се фестивал на розите.

Забележителностите и атракциите в Блумфонтейн са много. Тук се намира една от най-старите сгради в цялата държава. Това е първият парламент, датиращ от 1849 г. През годините е сменял няколко пъти функциите си и е служил за църква, училище и конферентна зала.

Град Блумфонтейн

Внимание заслужава Националния музей на града, в който освен богатата колекция от фосили отпреди милион години и открития при разкопки, можете да видите и въстановка на улица от началото на миналия век.

Като град на цветята, Блумфонтейн се гордее със своята ботаническа градина, с Къщата на орхидеите, с парк Президент Суарт, Кралския парк и зоологическата градина. Ценителите на природата могат да посетят и язовир Рустфонтейн, резервата Мария Морока и резервата Франклин. Последният предлага внушителна гледка към целия град и околностите му.

Блумфонтейн е известен и като родното място на Дж. Р. Р. Толкин, считан за основател на жанра фентъзи. В този аспект градът е и признат културен център, който може да се похвали със своя уникален театър "Обсерватория". В миналото служил за истинска обсерватория, днес той е едно от най-приятните места, които можете да посетите. В него се изпълняват различни представления, както и едни от най-забавните кабарета.

Задължително посетете и културния център "Сетшебело", известен и със старото си име- "Рамраал". Той служи за учебен център по култура, изкуство и занаяти и е интересно да се отбележи, че се намира в сграда, служила в миналото за затвор. Недалеч от него се намира културния център "Мабана" и арт център "Ботшабело".

И накрая, но не на последно място, си струва да се отбиете и в астрономическата обсерватория на Блумфонтейн, в която ще можете да се насладите на уникалните гледки на нощното небе над града.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати