Вернаца

22.01.2014
Вернаца

Едва ли има посетител на Италия, който да не е чувал за необичайната красота на Чинкуе Тере. Тази област, състояща се от пет изключително живописни селца, се намира в Лигурия, Северна Италия, съвсем близко до френската граница.

В превод името означава Петте Земи, тъй като районът, познат и като Италианската Ривиера, се състои от петте селца Риомаджоре, Манарола, Корниля, Вернаца и Монтеросо ал Маре, които са свързани помежду си със Синята пътека.

Построени върху скалите, те се простират върху проблясващите лазурни води на Лигурийско море и често са сравнявани като скъпоценни камъни, вплетени в съвършен наниз.

Мнозина считат Вернаца (Vernazza) за едно от най-красивите места в Чинкуе Терре, тъй като то се отличава със своя неподправен чар и гостоприемство.

Вернаца, Италия

Единствено Вернаца от петте селца, разположени на италианската Ривиера, разполага със собствено пристанище, чиито многобройни лодки, корабчета и яхти се полюшват плавно над водата и със своите разнообразни цветове Ви подканят да се впуснете на романтична разходка из Лигурийско море.

Вернаца е чисто, тихо и спокойно селце, в което няма да срещнете тълпи от туристи, лъскави петзвездни хотели, шикозни бутици или префърцунени заведения. Забележителностите му се броят на пръсти и всъщност освен руините на замъка, намиращ се в покрайнините и църквата в центъра, няма кой знае какво да Ви грабне. Вернаца също така не разполага с плажове и не предлага водни спортове на своите посетители.

Това, което грабва всеки човек обаче, е неподправената атмосфера, усещаща се тук, спокойствието на протичащия живот, тишината, която е прекъсвана само от чайките и задушевната обстановка. Тук никой не бърза за никъде и съвсем скоро ще започнете и Вие да се нагласяте към този спокоен ритъм, царуващ във Вернаца.

Особено впечатление в селцето прави кулата Белфорте, която се извисява на хълм над Лигурийско море. Някога служила за наблюдателница, името ѝ никак не е случайно. В превод Белфорте означава Силен вик, което се приписва на виковете на пазачите ѝ.

Вернаца, Чинкуе Тере

Тя е отворена за обществеността и е сред основните атракции на селцето не заради архитектурата си, а заради невероятната гледка, която се открива към крайбрежието и пристанището му.

И тук, както и в останалите селца от Чинкуе Тере, има храм, посветен на Богородица. Добре е да проверите предварително кога се организират местните тържества в храма, тъй като тогава Вернаца става особено оживена. Селцето се изпълва празнуващи тълпи, които в чест на Богородица правят тържествено шествие, съпроводено с много музика, танци и фойерверки.

Разходките из тесните улички на Вернаца са истинско удоволствие. Домовете на местните жители са надвиснали над скалите, от които се откриват изключително красиви гледки към морето.

По улиците ще видите по-често лодки отколкото паркирани коли, както и множество мотопеди. Магазинчетата, предлагащи плодове и зеленчуци подканват посетителите на града със своите пъстри сергии.

И наистина, именно тук е мястото, на което се продават едни от най-хубавите плодове, тъй като климатът е изключително благоприятен за отглеждането на всякакви плодни дръвчета. Околностите на Вернаца са отрупани и с маслинови дръвчета, което донякъде подсказва, че градът се гордее със своя зехтин.

Можете да посетите Вернаца по всяко време на годината, но за предпочитане са пролетните и летните месеци, тъй като тогава зеленината, опасала това планинско селце е най-буйна и наситена, а водите на морето изглеждат особено лазурни на греещото слънце.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати