Шайен

11.03.2014
Шайен

Ако се вълнувате от историите, свързани с Дивия американски Запад, най-доброто място е да посетите град Шайен (Cheyenne). Той е столицата и най-големият град на щата Уайоминг с население от около 54 000 души. А това не е никак малко за Уайоминг, който е най-слабо населяваният американски щат.

Шайен е основан на 4 юли 1867 г., когато отряд от войници под ръководството на генерал Гренвил Додж построява лагер за бъдещите строители на железопътна линия и го нарича Шайен в чест на индианското племе шайени. С това название е свързан и един интересен факт. Името "шайен" е трябвало да бъде дадено на цялата територия, известна днес като щат Уайоминг. Прякора е отменен от превзетия пуритански сенатор Шърман, който оповестява, че произношението на Шайен доста се доближава до това на френската дума chienne, означаваща "кучка".

Един от най-бързо разрастващите се гранични градове, Шайен може и значително да е намалил темповете си на развитие, но историческия му център още предлага на своите посетители традиционното очарование на Дивия Запад.

Най-голямата забележителност в Шайен безспорно е Капитолия. Притежава красиви прозорци и величествена ротонда под позлатения си купол.

Интерес представлява музеят, посветен на Стария Запад. Той показва експонати, свързани с бита и традициите на коренните жители, обитавали някога тези земи, както и характерни за Запада предмети, използвани в ежедневието. Тук също така се намира най-голямата колекция от карети, файтони и каруци в света.

Ако искате да се смесите с местните жители най-добрият начин да го сторите е като посетите Cowboy Restaurant and Bar. В него може да пробвате да се задържите на механичния бик, като за да бъдете аплодирани ще са Ви необходими поне 8 секунди. Макар на пръв поглед да изглежда прекалено лесно, можете да сте сигурни, че не е. Имайте предвид, че всеки опит се заплаща по 3 долара. Дори и да не сте любители на авантюрите, тук със сигурност ще Ви хареса атмосферата. Живата музика и големия дансинг привличат винаги тълпи от желаещи да се забавляват.

Шайен не предлага изискана кухня, а предимно вериги за бързо хранене. Сред заведенията, предлагащи по-богат избор, е Sanford's Grub and Pub. Дългото му меню включва всякакви видове салати, бургери и сандвичи. Предлагат се 55 вида бира, а стените са украсени с 99 бирени бутилки и 132 вида ликьори. Докато чакате яденето си, можете да се разнообразите в игралната зала надолу по стълбите.

През последната седмица на юли в Шайен се провежда единственият по рода си празник, известен като Дни на Шайен, които продължават 10 дни. По това време градът нараства двойно, защото тук идват гости от близко и отдалеч, за да присъстват на състезанието по родео, да се включат на безплатните палачинки и да се забавляват на разнообразните музикални и театрални мероприятия.

Можете да посетите Шайен по всяко време на годината, но имайте предвид, че зимата може да бъде доста неприятна. През летните месеци, особено през юли, е задължително да си направите резервация и не се учудвайте от високите цени. Това е пиковият сезон и момента, в който местните хотели и мотели буквално се разпарят по шевовете.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати