Маракеш

03.01.2010
Marakesh

След Казабланка, Рабат и Фес, Маракеш е четвъртият по големина град в Мароко. Името му означава „бъди бърз“ или „пътувай бързо“. В миналото тук е било, мястото, където са се екзекутирали осъдените на смърт престъпници и заради това Маракеш е известен още с названията „Сборен пункт накрая на света” и „Сборен пункт на мъртвите”.

Известен Маракеш е още и като градът на „1001 нощи”. Това е старата историческа столица на африканската държава и може да бъде определен като град на противоположностите. Тук може да се види всичко – от интелектуалци, до престъпници.

Около Маракеш има непрекъсната оградна стена дълга около 9, 7 км. Колоритният град може да ви предложи множество атракции. Пъстрите местни пазари ярко контрастират с модерните постройки на хотелските вериги.

Маракеш е един от Имперските градове на Мароко. Основан е през 1062 г. от първия берберски крал от династията на Алморадивите. В миналото Мароко е било познато под името Маракеш, както впрочем се нарича все още в Иран.

Т.нар. Медина е търговският център на града и е най-голямата подобна в цяло Мароко. Стените обграждащи сърцето на „сборния пункт на мъртвите” имат височина между 8 и 10 метра и обща обиколка надминаваща 19 км. Повече от 40 000 занаятчии работят там, разпределени в различни тематични части, формиращи географския облик на медината.

Една от туристическите забележителности тук са Градините на Агдал, лежащи на юг от Кралския Дворец. Създадени са през 1156 г. от алмохадската династия, а наименованието „Агдал“ означава градина и произлиза от берберски.

Джама Ел Фна е месността в центъра на Маракеш в близост до джамията Кутубия. Това е забележително място, което привлича милиони посетители със стотиците си дресьори на змии и маймуни, танцьори, певци, оратори и други местни артисти пленяващи с неустоимия си чар европееца. Вечерно време площадът се покрива с множество маси, където туристи и местни се наслаждават на изключителната мароканска кухня.

Marakesh Mosque

Друго уникално място в града е Ботаническата градина „Jardin Majorelle” е кръстена на създателя си - френския художник Жак Мажорел. През 1919 г. Жак Мажорел отива да живее в медината на Маракеш, и неизбежно се влюбва в светлините, шумовете, уханията, архитектурата и хората на града от 1001 нощи. Започвайки от една палма през 1922 г. той създава цяла ботаническа градина около вилата си със стотици видове екзотични растения и птици от целия свят.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати