Порто

25.07.2011
Porto

Всички архитектурни стилове се преплитат в зашеметяваща комбинация на територията на град Порто.

Вторият по големина град в Португалия е имал амбициозни управници – принцове-светци и граждани патрони, с огромен принос за впечатляващата му естетическа визия.

Градът се разстила по устието на река Доро при Атлантическия океан. През 200 г. пр. Хр. древните римляни построяват търговски пост, който именуват Портос Кале.

По-късно вестготите го превръщат в епископия, а след това близо три века e владение на маврите. След изтеглянето на маврите градът става столица на тогавашното херцогство Португалия.

В началото на 12 в. върху най-издигнатата му част е построена градската катедрала, чийто кули близнаци и до днес доминират в градския пейзаж.

Архитектурен шедьовър е и най-старата църква в Порто – римската Сао Мартино де Седофрейта, която е построена само за няколко месеца.

Порто е известен с процъфтяващата си търговия с вино, а през 1860 г. един обикновен търговец смесва червено вино със спирт, за да увеличи трайността му.

Порто

Резултатът е неочакван-така е създадено портото, прочуло града в цял свят. Британски, германски и холандски износители построяват специално за портото складове в южното предградие Вила Нова де Гая.

Там, разхождайки се, гостите на града могат да вдишат сладкия аромат на порто, който се разнася в безветрени дни.

Градът впечатлява и с красивите си и модерни мостове. Самият Густав Айвел е участвал в изграждането на мостовете на река Доро. През 1886 г. мостът Понте де Дом Луис I е обявен за техническо чудо.

Триста и тридесетте жители на Порто така и не могат да си обяснят защо портото е по-известно от красивият им град. Това донякъде е променено, след като през 1994 г. Порто е обявен за европейски град на културата.

Повечето туристи са запленени от живописните стари квартали и тесните им улички, площата Рибейра и неустоимия арамат на портото. А в "Института по слънцето и виното" могат да се опитат двеста различни сорта порто.

Порто

В Порто има хотели от всякаква категория. Най-подходящото време за посещение е от средата на март до началото на юни и от септември до началото на октомври.

Местният специалитет е шкембе, а бакшишите, които се очакват от туристите са между 5 и 10 процента от сметката, но за специални услуги е добре бакшишът да е по-щедър.

Специално за гостите на града се предлагат полудневни екскурзии до морския курорт Мос до Доро, до атлантическото пристанище Порто де Лексес и до църквата-крепост Леша до Байлио. Как да не отскочи човек до там.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати