Тарудан

03.01.2010
Taroudant

В западната чяст на високите Атласки планини се намира мароканският град Тарудан (Taroudant). Потънал в пясъци този южен град често се посещава от туристи, които са предприели дневно пътуване от Агадир към пустинята Сахара. В околността доста често се усеща пясъчната буря сироко.

От курортния град Агадир, известен с десетките си хотели и красиви места, пътя до Тарудан е около 85 км. в посока изток. Малкото разстояние до подножието на Висок Атлас се изминава почти неусетно, но ако ви се наложи да стигнете до тук от Маракеш ще ви е нужно повече търпение, защото разстоянието е към 223 км. пустинен път. Районът около по течението на река Сус зобилства от стотиците палмови дървета, от които спокойно можете да похапнете фурми.

Тарудан е малко пазарно градче, известно със съхранилите се от векове занаятчииски традиции в производството на бижута и най-вече килими. Наричат още Тарудан „бабата на Маракеш”, защото укрепителните градски стени са сходни. За разлика от Маракеш обаче тук почти целият град се побира във вътрешната зона на оградните стени.

Отскоро обаче, една нова област се развива извън градските стени. Новият квартал се оформя около огромния корпус на факултета на университета Ибн Zohr на Агадир.

Една от атракциите тук е голяма джамия с невероятно красиви минарета, построена от шейх Мохамед, който конструирал и градските стени през 1528 година.

Това място е известно със сбирката си от стари арабски ръкописи върху кожени листове, написани със златни букви.

Пазарите в Тарудан ще ви пленят. Те са навсякъде, защото търговията на това място съществува от векове, тъй като градчето е разположено на стар керванен път.

Повечето от тези места за покупкопродажба са в самия Тарудан, но отскоро се оформя и пазар около района на университета. Тук можете да си купите множество красиви и изкусни бижута, черги, килими, керамични, медни и железни съдове, както и различни кожени изделия.

Тук също е и раят на подправките. Не пропускайте да се разходите из града привечер и да седнете някъде зa вечеря, защото раната тук е наистина превъзходна.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати