Банско

14.11.2009
Центъра на Банско

С многовековната си история, Банско е съхранило духа на възрождението и е обект на голям туристически интерес през последните години. Тесните калдъръмени улици, къщи с масивни старинни порти и дълги дървени стрехи, дебели зидове навяват чувство за старинност и непокътнатост на планинското градче.

Гостите на този планински град остават омагьосани от духа на банскалии и красивата природа около Банско и те се връщат отното и отното в любимото Банско.

Разхождайки се по тихите улички на Банско, всеки усеща спокойствието от Пирина, обхванало цялото градче.

Стария град на Банско

Множеството малки и оживени механи в Банско, ресторанти, дискотеки и кафета, правят престоя на всеки посетител в курорта едно незабравимо преживяване.

Снежната магия на Пирин удвоява населението на Банско през зимата с многобройни гости от чужбина и България. Банско е град, запазил своето собствено минало и автентичност в архитектура, бит и обичаи. Високо в Пирин, пистите са широки и добре поддържани, лифтовете са модерни, и курортът не отстъпва по нищо на най-големите ски курорти по света. През 2006 английският вестник Гардиан нарежда Банско на 6то място в света сред зимните курорти.

Ски зона Банско

Една от най-атрактивните забележителности е църквата Света Троица в Банско. Тя е построена през далечната 1835 година и е една от най-големите църкви без купол, издигнати в българските земи по време на турско робство. В красивото и подредено дворче на църквата е издигната 30 метрова кула с часовник.

Банско е не само планински курорт с множество механи и хотели сред прекрасна природа, а и уникална атмосфера създадена и поддържана от историческото, архитектурното и културното наследство, своеобразна кухня и безброй места за развлечение и посещение.

Църква Света Троица в Банско

През лятото Банско сменя ските с джаз и гайда. Ежегодно се организират събития като джаз феста, летен театрален фестивал, пирин пее, Между Три Планини и много други, които от години привличат многобройни посетители.

Освен величествения Пирин и многото красиви природни дадености, Банско е богат със своите исторически места.

Актуална карта на Банско със обозначени забележителности и хотели в Банско можете да намерите на посоченият линк.

Не сте идвали още в Банско? Изпуснали сте, защото Банско е съчетание от ски курорт с уникална природа, старинен град и невероятна атмосфера. Банско е идеалното място за целогодишна почивка и за най-претенциозните посетители.

3.7
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати