Добринище

28.11.2009
Тиха уличка в Добринище

Красивата девствена природа и автентичният селски бит очароват всеки, минал през Добринище. Добринище е известно с минералните си извори още от древността.

Те са 17 на брой, а температурата на водата им е от 30 до 43 градуса - препоръчват се за балнео и климатолечение.

Добринище се намира на хвърлей разстояние от най-модерния български зимен курорт Банско и комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: девствена природа, гостоприемни жители, ски писти и привлекателни цени.

Оттук лете до хижа Безбог (2236 м) пеша е само 5 часа, до Тевното езеро - 6 ч. Много красиви са и Кременските езера в околността. Само на 11 км от Добринище е х. "Гоце Делчев" (1412 м), откъдето започва седалков лифт до х. "Безбог". Зиме тук могат да се карат ски до припадък. Няма опашки и е по-евтино.

След построяването на новия лифт свързващ Добринище с хижа Безбог, курортът се превръща във вторият по важност ски център в Пирин планина. Пистите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори. Общата им дължина е около 7 000 м.

Разстоянието между София и Добринище е около 156 км със средно времетраене от 2:30 мин. При пътуване със средна скорост от 60 км. От София се излиза от Княжево в посока Кулата и на 12 км. от Благоевград на разклона за Симитли се завива в посока Банско. Добринище е 6 км след Банско.

Македонска Кръчма в Добринище

Автобусният превоз с маршрут Централна софийска автогара - Банско - Добринище - Гоце Делчев е на цена 16 лева. Има и маршрут автогара "Овча купел" (София) - Гоце Делчев, както и жп транспорт (крайна жп гара е на теснолинейката от град Септември). Пътят през Пловдив преминава през прохода Юндола.

Добринище е било селище още през каменната ера. Открити са богати находки от тракийска и римска керамика и монети от времето на император Нерон. Според местните легенди през 7-14 век селището е спирало византийците от навлизането в България.

Още древните ни предци са се възползвали от чудодейния ефект на минералните води. Интересен факт, е че край реката, минаваща през града, има минерални извори и точно там са открити останките на древни басейни и бани.

До VII век населението на Добринище е основно тракийско. След това то постепенно почва да се смесва с нахлуващите славянски и прабългарски племена.

През първите десетилетия на турското робство, много от заселниците на Добринище намират подслон в дебрите на Пирин планина, търсейки спасение от поробителя. Населението, което остава в Добринище е незначително и селото замира. За повече от един век Добринище не се споменава в нито един архив.

Паметник на Иван Козарев в Добринище

През 1896 г. в Добринище се създава революционен комитет на ВМРО под ръководството на Гоце Делчев. Град Добринище, тогава село, е и родното място на първия партизан в България - Иван Козарев.

Ако искате да се насладите на красотата и природата, ако искате да се откъснете от азбарзаното си ежедневие, да забравите за клаксоните, шумотевицата и стреса на големия град - Добре дошли в Добринище.

Заповядайте в Добринище, насладете се на битовата атмосфера и невероятната природа.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати