Кочи

09.01.2013
Град Кочи, Индия

Кочи е очарователен крайбрежен град, който се счита за входен пункт на невероятно красивата местност Керала (Kerala). Неслучайно често наричат този оживен град и „Входната врата за Керала”. Кочи се намира в югозападната част на от крайбрежната ивица на индийския полуостров, като е разположен между Арабско море и западните проходни пътища.

В миналото са наричали града Кочин. Днес той е модерно, космополитно селище с голямо и оживено пристанище. Известен е като финансова столица на щата Керала и е най-голямата градска агломерация в областта. Градът се отличава с необичайната си структура, изграден от множество различни части. Тези отделни квартали са последица от богата история на това място.

С течение на вековете Кочи придобива значението на индустриален и търговски център на Керала. Градът не е разположен на голяма площ, но въпреки неголемите си размери се счита за вторият по значение в западната част на Индия след Мумбай. Градът процъфтява след като по естествен начин се формира като пристанище още през 14 в. Стоките, които пристигали и отпътували от тук са били главно канела, карамфил и още доста подправки. Благодарение на множеството търговци от различни части на континента градът е придобил униклана смесица от културни влияния.

Риболов край Кочи, Индия

Туристическата обиколка тук включва разходка из множеството исторически и архитектурни забележителности, като църквата „Св. Франциск”, в която е погребан известният мореплавател Вашку да Гама. Това е и най-старият европейски храм в цяла Индия. Интересна също е и къщата на порския пътешественик, която представлява най-старата португалска постройка на територията на страна.

Доста атрактивен е и дворецът Матанчери, изграден от португалците и преустроен наново през 17 в. от холандци, които го подаряват на раджата на града. Освен тези исторически забележителности в града има доста места за поклонение.

Ако се разходите по крайбрежната ивица ще видите рибари, които ловят риба с огромни мрежи, наричани чинавала. Това е и единственото място извън пределите на Китай, където се използват подобни съоръжения за риболов.

До Кочи може да стигнете със самолет, като местното международно летище е разположено на около 30 км от града. Железопътни линии до крайбрежното пристанище има от всички по-големи градове, а автобусни превози вървят от всички части на щата Керала.

4
Общо гласували: 6
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини