Виентян

25.11.2009
Виентян

Виентян (Vientiane) е столица на република Лаос. Градът е малък, но за сметка на това е изпълнен с множество красиви сгради с разнородна архитектура, паметници и храмове, които отразяват колоритната история на страната. Този главен на Лаос град се намира на широкия североизточен бряг на река Меконг. Това, което го отличава от останалите азиатски мегаполиси е, че спокойствието и невероятният чар на Виентян не могат да се срещнат никъде другаде. В превод името му означава "Преклонът на краля пред сандаловото дърво". На местния език името означава "Лунен град". Старото име на града е Сисатанак.

Самата река Меконг е границата между Тайланд и Лаос. Над нея през 1990 г. благодарение на австралийски инвестиции е изграден т.нар. Мост на Тайландско-Лаоското Приятелство, който свързва Виентян с Нонг Кхай в Тайланд и е най-важната транспортна връзка между двете азиатски страни. До градът може да се стигне по въздушен път, като кацането става на намиращото се в близост международно летище Уатай. По Моста на дружбата има изградени също така и железопътни линии.

Днес Виентян е очарователно място за туристически посещения, защото може да предложи спокойствие, атрактивни исторически и архитектурни паметници, както и доста развлечения. Близо 300-хилядният град е разделен на пет района, жителите на които наброяват общо около 750 000 души - Чантабулу, Хадксаифонг, Шикхотабонг, Хайсета и Сисатанак, всеки от които крие различни атрактивни места и гледки. Откакто градът става столица през 16 в. в архитектурата му остават отпечатъци от всяка култура, минала през тези земи. Тук могат да се видят френски колониални сгради, но също така и влиянията във стила на сградите на Китай, Русия, Виетнам и дори и САЩ.

Виентян

Главният площад се нарича „Нам Пу”, а на него е изграден красив фонтан. На достатъчно кратко място от тази централна зона са разположени по-голямат част от другите забележителности като напр. портата Там Луанг и нейната кралска ступа, най-старият храм в града – Ват Сисакет, както и Музеят на лаоската революция, който се отличава със социалистическата си архитектура.

Интригуващ за посещение е и сутрешният пазар Талат Сао, където освен зеленчуци, плодове и подправки може да си купите красиви платове и занаятчийски стоки.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати