Любек

20.01.2010

Любек е красив старинен немски град, разположен в провинция Шлезвиг-Холщайн в Германия. В тази северна част на страната има невероятно природни гледки, повечето от които са свързани с Балтийско море. Любек лежи близо до устието на река Траве и е най-големият пристанищен град на това северно море, както и вторият по големина град в немската провинция. Макар и Германия да не е особено популярна като туристическа дестинация на територията й и определено има природни местности и исторически забележителности, които трябва да се видят.

Старият град в Любек съдържа уникални старинни постройки и е обявен за паметник на световното историческо наследство от Юнеско. В продължение на три века - от XIII до ХVI, Любек е начело на Ханзейската лига - най-мощния търговски съюз в Европа, обединяващ в разцвета си над 150 града. И до днес официалното му име е Ханзейски град Любек. Макар че вече е загубил търговското си значение пристанищният град никога няма да загуби славата си на някогашна столица на Ханзейската лига.

Любек

Центърът на Любек е изграден в настоящия си вид в средата на 12 в. и се е съхранил през вековете без съществени изменения и разрушения. В миналото са нарича пристанището Градът на седемте златни кули заради петте огромни готически църкви, които се извисяват над старата част от селището. Сред тях са „Дева Мария” (Marienkirche), „Свети Петър”, „Свети Яков”, „Свети Егидиан”, както и една красива катедрала, която заедно с храма „Дева Мария” са най-старите постройки тук, датиращи от 13-14 в.

Самият храм „Дева Мария” е може би най-красивият тук и макар, че през Втората световна война е сринат почти до основи от бомбардиворвките, днес той е възстановен и смайва с готическата си архитектура. Много други църкви в цяла Европа са построени по образец на тази в Любек.

Освен красивите религиозни храмове тук непременно трябва да се посетят някой от музеите, които се намират в непосредствена близост. Музеум Кирхе Санкт Катеринен, Любекер Театерфигуренмузеум и Холщентор, който е местният исторически музей, са само няколко от многото, които задължително трябва да се разгледат.

Самият град има население малко над 200 000 души. Името му произлиза от славянската дума Любица. Разхождайки се из града ще забележите, че постройките тук са както в бароков, готически стил, така и в ренесансов. Местният театър – Щаттеатер е изграден в стил арт нуво. Непременно трябва да видите и Холстентор (Holstentor), която е западната входна врата на града и е една от най-известните сгради в Германия.

Още от Германия: Работа в Германия.

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати