Лавънхам

19.12.2009
Лавънхам

Лавънхам (Lavenham)е прекрасно средновековно градче, разположено в английската община Съфолк (Suffolk). Това селище, сочено от мнозина за най-красивото място в тази част на Англия, е разположено в сравнително хълмист район, на хребета, който е образуван покрай западния бряг на река Брет. От Съдбъри (Sudbury) Лавънхам отстои на около пет мили в североизточна посока.

Данни за населението на този район има още от римски времена, като за Лавънхам се говори в книгата на Страшния съд. Повече от 300 идеално запазени средновековни постройки и къщи създават невероятната и спокойна атмосфера в селото. Всички те са регистрирани като паметници на културата.

Определно има много исторически забележителности, които всеки турист в Лавънхам трябва задължително да посети. Сред тях е Гилдох, която е една от най-впечатляващите постройки тук. Издигната в началото на 16 в. тя е построена наполовина от дърво. През годините тази постройка е била използвана за затвор, като приют за бездомни хора, а най-накрая е била страноприемница. В наши дни в Гилдох се помещава тукашен музей, като фасадата и интериора с анапълно реставрирани и особено красиви.

Тук традиционния цвят, в който къщите се боядисват, е розовото. Алените стени на постройките са навсякъде из криволичещите улици на селцето. През 16 и 17 в. в Лавънхам търговията с вълна е процъфтявала, а от онова време са останали къщите на тъкачките на Уотър Стрийт. Типично в провинциален стил в Лавънхам и днес могат да се видят постройки, които са със сламени покриви.

Lavenham

Особено впечатляваща е местната църква, която е завършена през 1525 г. За близо 5-6 века история тази постройка почти не се е променяла, а архитектурата й е идеален пример за т. нар. перпендикулярен архитектурен стил. За построяването й е „виновен” графът на Оксфорд, който убедил известната Фамилия Спринг да издигне църковна кула, като дар за успешната битка край Босуърт през 1485 г. В преддверието на храма днес могат да се видят изваяни в камъка два глигана. Името на графа е Джон от Вер, а на латински глиган се превежда като verres.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати