Исфахан

27.12.2009
Esfahan

Исфахан (Esfahan или Isfahan) е град в Иран, който е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО заради безценните архитектурни обекти на ислямската култура, по голямата част от които са издигнати межу 11 и 19 в. Това селище, в което днес историята и модерният ритъм на живот вървят ръка за ръка се намира в подножието на планинската верига Загрос, в плодородната долина на река Заяндех Руд.

Исфахан е главен център на едноименната иранска област, както и третият по големина град в страната. Стратегическото му разположение е такова, че той се намира в абсолютния географски център на страната, насред Иранското плато. Исфахан е пресечната точка на главните пътища, които преминават от север на юг и от изток на запад.

Исфахан е наистина удивителен град, който напомня на някоя европейска столица. По външни белези този азиатски град не се отличава от световните модерни центрове, като и тук забързаният ритъм на живот, мобилните комуникации, безбройните неонови реклами не отсъстват и на крачка от модерната част на града.

Разходката в Исфахан задължително тръгва от площад "Емам", който е огромен и дълъг, като формата му наподобява правоъгълник. На дължина достига 512 м, а на ширина е 159 м. Около него са концентрирани повечето значителни исторически сгради. По средата има красиви зелени поляни, изкуствени езера и фонтани.

В единия край е разположена една от най-красивите джамии в света - Емам джамия. Гледката към нея е удивителна, както и архитектурата и невероятните фрески, мозайки и стенописи. Цветните арабски тухли са типични за шедьоврите Чахар-Иван и джамията Шейх Лотф Алах. Куполите на всички постройки в Исфахан са наистина впечатляващи, а доста от тях са изградени в местния т. нар. сафавидски стил.

Isfahan

В западния край на площада в Исфахан се намира портата и двореца на шаха Али Капу. На покрива има специална тераса, от която семейството на шаха навремето е наблюдавало различни надбягвания и иранския вариант на играта поло. От самия дворец се открива прекрасна гледка към целия площад.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати