Куала Лумпур

01.08.2010

Куала Лумпур е столицата и най-големият град в Малайзия. Този голям мегаполис e е разположен по средата на западния бряг на полуостров Малайзия, като се намира точно на пресечната точка на реките Кланг и Гомбек. Самият град е ситуиран на около 35 км от брега и е център на модерната и мащабна транспортна мрежа на полуострова. В този голям и бързоразрастващ се град живеят около 1 600 000 души, като има представители от всички етнически групи, живеещи в Малайзия.

През вековете Куала Лумпур е многократно е разрушаван и възстановяван. Сега е един от най-модерните и динамично развиващи се градове на целия азиатски континент. Модерно строителство в Куала Лумпур започва осезаемо след Втората световна война и особено след обявяването на независимостта на Малайзия.

Kuala Lampur

Днес градът е главен промишлен център на страната, като е седалище на много финансови и търговски корпорации.

Макар и модерната урбанизация, строежът на гигантски постройки, свръхнатоварени пътни възели и като цяло огромния размах на развитие във всяко отношение на Куала Лумпур остава верен на корените си. Освен небостъргачите, превъзходните ресторанти с азиатски специалитети и забележителни хотели, архитектурата на града е запазила отпечатъка на смесица колониалното си минало. Забележителни в това отношение са сградата на султан Абдул Самад и Кралския клуб „Селангор”.

С ръка на сърцето можем да кажем, че в Куала Лумпур миналото и бъдещето се срещат в неясна битка кое от двете би надделяло. Но може би няма и нужда в този сблъсък да има победител. Като цяло малайзийската столица няма внушителни исторически забележителности, което не значи, че в нея няма какво да се види. Като столица на страната Куала Лумпур е и център на богат културен живот.

Навярно най-голямата туристическа забележителност на мегаполиса са Кулите на Петронас, които доскоро бяха най-високите постройки в света. Двата небостъргача са нещо като символ в буквален и преносен смисъл на поразителния икономически, социален ръст, който столицата отбелязва за последните десетилетия. Тяхната височина достига до смайващите 452 метра, като имат по 88 етажа и общо 32 000 прозореца. Азиатските близнаци са построени през 1997 г.

Там се помещава местната петролна компания Петронас и множество банки, фирми, магазини, търговски и увеселителни центрове. На върха е построена концертната зала с много добра акустика. Изграждането на проекта е финансирано главно от частни инвеститори, но с мащабната подкрепа на правителството на Малайзия и националната петролна компания "Петронас". Дизайнът е на американския архитект Сезар Пели. Всяка кула има по 29 двойни, високоскоростни асансьора.

Петронас Тауърс са съединени помежду си с "въздушен мост". Той е изграден между 41-вия и 42-рия етаж на всяка от сградите. Допълнителна сигурност на въздушното съоръжение дават специално изградените подпори, които са прикрепени към конструкцията. Особено популярен стана този мост, след като бе включен като фон на развиващите се действия в холивудската кинопродукция "Клопка" с участието на Катрин Зита Джоунс и Шон Конъри.

Сред другите забележителности в Куала Лумпур са пещерите Бату, които са уникално индуско светилище. Тук може да се види място високата 42.7 м статуя на Лорд Муруган (Lord Murugan). Местността е популярна сред последователите на хиндуизма, които всяка година се събират тук, за да честват хиндуистката нова година-празникът, известен като Thaipusam, който се отбелязва след новолунието през март.

Куала Лампур

Пещерите не само имат величествен изглед. Тук са се образували естествени прозорци с огромни размери , през които влиза слънчева светлина през деня. Днес пещерите Бату са едни от най-посещаваните дестинации в Азия. Сред другите интересни постройки в столицата на Малайзия са Националния театър Istana Budaya и британската колониална сграда Dataran Merdeka.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати