Скопие

03.11.2010
Центъра на Скопие

Скопие (Skopje) е столицата и най-големият град в Република Македония. Етимологията на името на града идва от гръцката дума skopios, което се превежда като кула, наблюдателница, заради някогашното разположението на града. Скопие е столица на Македония от 1991 г., като се намира в северната част на страната. Районът наоколо е планински и хълмист – от север градът е ограден от ридовете на Скопската Църна гора, а на юг се виждат хълмовете на планината Водно.

Скопие е красиво разположен по двата бряга на преминаващата река Вардар. Нейната неголяма долина позволява разрастването на града само назапад и наизток, където започва Скопското поле. Градът попада и във Вардарската разломна зона, където сеизмичната активност е значителна. В западната част на града преминават още две реки, които се влизават във Вардар - Лепенец, която е ляв приток и Треска - десен приток. Днес в Скопие живеят около 600 000 души.

За първи път историческите извори споменават за населено място в района на днешно Скопие около 3 век преди н.е., когато е съществувало античното селище Скупи. През 164 г. пр.н.е. завладян от Рим и става главен град на областта Дардания, населявана предимно от племето дардани. През 84 или 85 г. от новата ера император Домициан основава колонията Флавия Аелия Скупи, прераснал впоследствие в голям град.

Скопие през нощта

Още от древни времена Скопие е важен транспортен пункт, на пътищата свързващи Северозападните Балкани и Централна Европа с Беломорското крайбрежие и пристанището на Солун (Гърция) и на тези свързващи Черноморското крайбрежие с Адриатика.

В Античността селището е наричано Скопи от римските писатели и Скупи от византийските. Античният град е разрушен през 518 г. от земетресение. Император Юстиниан I възстановява града и го включва към архиепископията Юстиниана Прима, чийто правоприемник е Охридската българска архиепископия. През зимата на 593-594 г. той е отново разрушен, но този път от славяните.

През 9-10 в. Скопие е част от Първото българско царство. През 980 г. Роман е обявен за цар на България, като за място на своята резиденция той избира именно Скопие. Градът остава столица на страната което до 992 г. След падането на България под византийска власт през 1018 г. за известно време Скопие е център на византийската тема (катепанство) България. В средата на 13 век е център на владенията на болярина Константин Тих Асен, който е български цар от 1257 г. до 1277 г. От края на 13 в. Скопие е в състава на Сърбия. По време на сръбския цар Стефан Душан Скопие е обявен за столица на Сръбското царство (1331-1355).

Парламента в Скопие

На 19 януари 1392 г. градът е завзет от османците, предвождани от Евренос бей и получава името Юскюб. Скопие остава във владение на турците до 1912 г. По време на Възраждането българската общност в Скопие е сред най-будните в цяла България. Българите в града са сред първите, които се противопоставят яростно на Цариградската патриаршия и издигат въпроса за собствени училища, в които да се преподава на родния български език, a още през 1833 г. Скопие и Самоков са първите градове, поставили искане да имат свещеници българи. В края на 19 век град Скопие е третото по значение стопанско и административно средище в тогавашна Македония, след Солун и Битоля.

От 1913 г. Скопие влиза в състава на Сръбското кралство, което след 1918 г. се трансформира в Кралството на сърби, хървати и словенци, а от 1929 г. е в състава на Югославия. Като част от България Скопие съществува между октомври 1915 до септември 1918 г. и от април 1941 г. до септември 1944 г.

Каменния мост в Скопие

Град Скопие през последните годи върви по стъпките на модерна и развиващ се европейска столица. Като столица на Македония той има множество архитектурни и исторически паметници, които са доста интересни за туристически обиколки. Сред най-главните забележителности на града е каменния мост в Скопие, който се намира в централната зона на Скопие и свързва стария с новия град. Смята се, че мостът датира от 6 в. – след катастрофалното земетресение от 518 г. и е построен от император Юстиниан I. Преминавайки по моста, пътят ще ви отведе до крепостта Скопско кале.

Сред интересните забележителности в района на Скопие е Милениум кръст, който е построен по повод на 2000 г. християнство по света. Този кръст е висок 66 м и е разположен на върха на планината Водно, която е южно от Скопие.

Над Скопие се издига високия рид Градище, където може да видите именно средновековната крепост Скопското кале. Крепостта, е имала изключително важно стратегическо значение през античността, а така, както се е запазила се до наши дни, е изградена през 6 в. по времето на Византийската империя. Изградена е от каменни зидове с дължина от 121 метра. Според археолозите, каменните блокове, от които е изградена твърдината, са взети от разрушения античен град Скупи.

В стария център на Скопие се намира реставрираната Стара скопска чаршия от османско време. Не пропускайте да разгледате и църква Св. Пантелеймон в Нерези от 1164 г. и нейните невероятни средновековни стенописи.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати