Сиатъл

02.08.2010
Сиатъл

Сиатъл е разположен във Вашингтон и е известен като Вечно зеления щат. Това е и най-големият град в тази най-северозападна част на Съединените Американски Щати. Сиатъл се намира на около 180 км в южна посока от Канадската граница, като лежи между залива Пюджет Саунд и езерото Вашингтон. Този северноамерикански град има 17 квартала, а в Сиатъл също така е разположен и Вашингтонският университет, който се нарежда на едно от челните места в класацията на университетите в света.

Сиатъл /Seattle/ е градът, в който живее Бил Гейтс. Един от поводите за гордост на сиатълци е техният принос в развитието на високите технологии. В предградието Редмънд, се намира седалището на софтуерния гигант Майкрософт. Сиатъл има и голямо пристанище, което е предпоставка за развитата индустриализация на града. В областта на биотехнологиите Сиатъл се нарежда на едно от челните места из всички градове в САЩ. В него се намират централите на корпорацията Старбъкс и интернет търговеца Амазон, а също така голяма част от заводите на Боинг.

За туристите в Сиатъл е важно да отбележим факта, че автобусите в централната част на града са безплатни. Някои от линиите на градския транспорт дори са снабдени с багажник за колела, където може да закачите велосипеда си, докато пътувате.

Seattle

За година на създаването на град Сиатъл се счита 1853, като е инкорпориран през 1869 г. Сиатъл носи името на индианския вожд на местните племена Сукуамиш и Ду-уамиш, живял между 1790 – 1866 г. В Сиатъл дори има изграден паметник на вожда, който се намира в парк с красив фонтан в централната градска зона. Безспорно една от най-големите забележителности тук е символът на Сиатъл е Космическата игла. Този монумент е специално построен за домакинството му на Световното изложение през 1962 г.

В паметника са изградени високоскоростни асансьори, които за отрицателно време стигат до самия връх на Космическата игла. От там гледката към Сиатъл , околностите му и близко разположените градове е наистина завладяваща. В символа на Сиатъл има и ресторант, който е изграден върху въртяща се платформа. Една пълна обиколка заведението прави за около 50 минути. Не пропускайте да седнете, за да хапнете или пийнете нещо, докато се любувате на завладяващата панорама.

Сиатъл нощем

Обиколката из Сиатъл няма как да не ви отведе до плажа на Тихия океан. Тук брега е изключително спокоен и чист. Не възможно е да видите жени по монокини, а освен това има абсолютна забрана за употреба на алкохолни напитки. Водата в океана е доста студена и на практика не става за къпане, но за сметка на това плажната ивица е идеално място за разходки. Не пропускате да се отбиете и в крайбрежния пазар, който доста напомня нашенските бит-пазари, но е значително по-голям и колоритен.

Сред забележителностите на Сиатъл са Музеят за изобразително изкуство, пред който има интересна фигура на ковач, замахващ с чук. Точно срещу музея е разположен и Детският театър. В Сиатъл също така има музей на Втората Световна война, който също е доста интересен с експозициите си. Имате възможност да се разходите и до пристанището, а ако сте късметлии можете да зърнете дори някои син кит.

4
Общо гласували: 13
5 5
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати