Хамбург

16.04.2010
Кметството в Хамбург

Хамбург е най-голямото пристанище на територията на Германия и вторият по големина град в страната след столицата Берлин. Градът е красиво разположен на Северно море, точно там, където река Елба се влива в морските води. От централната част на Хамбург , до устието на Елба има 110 км разстояние. Важно е да се отбележи, че Хамбург се нарежда на трето място сред големите пристанища на Стария континент, веднага след Ротердам и Антверпен. Градът е админостративна столица на едноименната германска провинция, а със своето население от близо 2 000 000 души, той се счита за най-големият европейски град, който не е столица на държавата си 755 кв. км.

Този мегаполис на територията на Германия е прорязан от теченията на многобройни реки и канали, над които са изградени цели 2500 моста. По брой на мостове с Хамбург надминава дори красивата Венеция, която е бележита в това отношение. Дори Амстердам и Лондон имат по-малко мостове, което прави Хамбург първенец и му слага короната на европейския град с най-многото мостове. Навярно в историческо отношение Хамбург бележи своя връх през 17 век, когато се превръща в най-големият немски град. Тенденцията за нарастване на населението на Хамбург и днес е положителна, като се предвижда в близките десет години броят да надвиши 2 000 000 души.

Историята на Хамбург започва през 4 в. пр. н.е, когато тук пристигат първите заселници. През 810 година Карл Велики построява църква, чиято цел е да покръсти езическия север. Година по-късно е построена и крепостта Хамабург, чиято главна цел е да защитава както църквата, така местното населението. През 831 Луи Благочестиви създава в Хамбург епархия, която скоро след това се превръща в архиепископия. Хамбург е превзет последователно от викингите през 845 г. и ободритите през 915 г.

През 14 век Хамбург влиза в търговското „съглашение” Ханза, a през 1558 г. тук отваря врати и една от първите немски търговски борси. Хамбург остава един от най-важните търговски центрове на Северна Германия и след разпада на Ханзата, като по време на Просвещението и Индустриализацията той не спира да прогресира. Благодарение на търговията Хамбург бележи цъфтеж в икономическо отношение и през 20 век. По това време "Хамбург - Америка" става най-голямата презатлантическа параходна компания. В града са ценралите и на други параходства, с линии до Южна Америка, Африка, Индия и Източна Азия.

Хамбург

Туристическата обиколка из Хамбург е доста продължителна. Едва ли ще ви стигне ден, дори два, за да обиколите всички красиви места в града, многобройните езера, невероятната гледка на пристанището, както и да видите интересните модерни и исторически сгради. Едно от интересните места в града е Сан Паули (St. Pauli), която е централната улица в квартала на червените фенери.

Не пропускайте да се разходите и из Репeрбан (Reeperbahn), която може да бъде определан като „най-сладката миля на света”. Тази улица е номер едно в Хамбург що се отнася до развлечения и удоволствия. Претъпкана от хора през деня, нощно време тя е осветена от многобройните рекламни екрани и светещи неонови лампи, сред които продължават да се тълпят стотици, дори хиляди хора в търсене на вълнуващ нощен живот. Тук са разположени десетки игрални зали, сексшопове, като не липсват дори и предлагането на услуги от многото „жрици на любовта”.

Пристанището в Хамбург

Сред културните забележителности на Хамбург може да обособин шестте гули, които доминират в панорамата на града – петте на основните църкви, а шестата на кметството. Църквата Св. Михаил или "Михел", както е известна в Хамбург, е емблемата на града. Друг забележителен храм е църквата „Св. Николай”, която е разрушена по времето на Втората световна война. Днес в нея не се извършват служби, като тя е и мемориален паметник на войната. Със своите 147, 3 м. тя е била най-високата сграда в света в периода 1874-1877 г.

Със своите 279, 8 м височина телевизионната кула в Хамбург - Хайнрих Херц, се превръща и в най-високата сграда на територията на града. В Хамбург има близо 50 музея. Най-известните от тях са Хамбург ският исторически музей, който притежава най-голямата колекция от предмети, свързани с градската история в Германия. Доста интересен е и Музеят на изкуствата и занаятите, който е един от водещите музеи за приложни изкуства в света. В Хамбург също така има и музей на подправките, разположен в Шпайхерщат. Туристическата обиколка из останалите музеи в Хамбург преминава в крайностите – от Конценрационният лагер Нойенгаме до Музеят на еротичното изкуство.

4.1
Общо гласували: 15
5 5
4 6
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати