Кобленц

29.11.2010
Реката в Кобленц

Кобленц (Koblenz) е един от най-хубавите и най-старите градове в Германия. Повече от 2000 години история стоят неизменно редом до модерното лице на този немски град, разположен в югозападната част на страната, в провинция Рейнланд-Пфалц. Кобленц стои красиво разпрострян на двата бряга на река Рейн, тъкмо там, където река Мозел влива своето течение в по-голямата Рейн. Кобленц се разпростира на площ от 105.02 кв. км , а населението му е около 107 000 души. Кобленц е третият най-голям град в провинция Райнланд-Фалц веднага след Майнц и Лудвигсхафен, а го делят само 92 км. разстояние в посока югоизток от Кьолн.

Името на Кобленц идва от латински и звучи като “Castellum apud Confluentes”. В превод означава замък, разположен на сливането, имайки се предвид сливането на двете немски реки. През вековете името на града се е трансформирало до Кобленц. Град Кобленц има вече повече от 2000-годишна история зад гърба си. На мястото на днешния немски град Кобленц са се издигали укрепления още през 1000 г. пр. н.е. Над преминаващата от тук река Рейн през 55 г. пр. н.е римският император Цезар построява мост, след като идва в тукашните територии. Около 8 г. пр. н.е. край Кобленц вече се издигат стените на римски военен пост.

Немския ъгъл в Кобленц

По-нататъшната история на Кобленц го свързва с няколко от френските крале, които избирали този град, за да издигнат тук замъци, служещи за официална резиденция. През девети и десети век Кобленц става редовен домакин на няколко църковни събора. През 1018г. градът преминава под владението на архиепископията на Триер и остава така докъм края на 18-и век. През 1794г. в Кобленц нахлува френската революционна армия , която започва да диктува правилата по това време тук. Двадесет години по-късно Кобленц попада под окупацията на руснаците. Както голяма част от големите немски селища и Кобленц става част от Прусия.

Виенският договор и от 1822г. разпорежда Кобленц да стане седалище на правителството на пруската рейнска провинция. До края на 19-и век градът се състои от стара и нова част, наречена още Клеменщад. След Първата световна война градът отново попада под френска окупация. През Втората Световна Война бомбардировките унищожават голяма част от града.

Паметник в Кобленц

В Кобленц ежегодно се провежда фестивалът "Вино в замъка" Организатор на изложението е Индустриалната и търговска камара на град Кобленц, които работят в сътрудничество с Германското училище за винари и сомелиери. Фестивалът се провежда в началото на май, а на него представят вината си от последната реколта най-добрите изби от винарските региони Аар, Среден Рейн, Нае и Терасенмозел.

Всяка година организаторите канят една страна-гост. Досега на тази чест са имали страни като Чили, Швейцария и Южна Африка.

Мястото, където река Мозел се влива в Рейн, е исторически наситено и емблематично за Кобленц. То носи името Немският ъгъл (Deutsches Eck), а тук е издигнат великолепен паметник в чест на император Вилхелм І на кон. През 1953 г. този паметник е издигнат на пиедестал и е обявен за символ на немското единство.

Кобленц нощем

Цялата статуя достига височина от 37 метра, като само височината на императора е 14 метра. Немският ъгъл в Кобленц е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Годишно тук пристигат близо 2 000 000 туристи, които искат да зърнат този грандиозен монумент, окичен със знамената на всички немски провинции, знамето на ЕС, както и Американското знаме, в чест на загиналите от трагедията на 11 септември 2001 г.

Сред другите забележителности на Кобленц са многото замъци и особено църкви, които са като ехо от миналото. Изключително атрактивна е крепостта Еренбрайтщайн (Ehrenbreitstein), която се намира на отсрещния на Кобленц бряг на Рейн. Извисяващ се сред гъста гора край Кобленц се намира и замъкът Столценфелс (Stolzenfels Castle), който е построен през 1259 г. Старият град има триъгълна форма, като е ограден от две страни от Рейн и Мозел и от третата от укрепления.

Крепоста в Кобленз

В непосредствена близост до сливането на реките е разположена и църквата Св. Кастор, построена първоначално през 836г. и след това преустроена в романски стил през 1208г., като само покривът й е прибавен по късно - през 1498г., в готически стил. Пред църквата има красив фонтан, построен от французите през 1812г. В старата част на Кобленц може да видите и Лийбфрауенкирхе, която датира от 13-и век и е особено впечатляваща с високите си кули. В двореца Триер в Кобленц днес се помещава картинна галерия.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати