Стокхолм

23.07.2011
Изглед на Стокхолм

Цели 134 селища в Швеция имат статут на исторически градове, но безспорно столицата Стокхолм се отличава от останалите. Очарованието на града идва до голяма степен от разноцветните сгради, повечето от които са боядисани в оригиналните цветове на държавата. Тази пъстрота няма как да не внесе настроение у всеки гост на Стокхолм. Градът е разположен в югоизточната част на Швеция. Със своето население от 760 000 души, Стокхолм се превръша в най-големия и гъстонаселен град в северноевропейската страна. В Стокхолм се намират седалищата на правителството и парламента, както и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

Първите исторически сведения за Стокхолм в писмен вид идват от 1252 г., когато градът е главен местен център на търговията с желязо от мините в Берислаген. Смята се, че Стокхолм е основан от Бириер Ярл (Birger Jarl) с цел предпазване на Швеция от вражески морски набези. Друга цел била да се прекрати грабежът в градове като Сигтюна на езерото Меларен. Първоначално Стокхолм представлявал обикновено укрепление, което имало главната задача да контролира търговията между Балтийско море (Baltic Sea) и Меларен.

Стокхолм

Това укрепление било издигнато на остров Гамла Стан, където днес се намира Кралския дворец. Стокхолм е официално обявен за столица на Швеция през 1419 г., когато Швеция заедно с Норвегия, Дания, плюс Финландия, Гренландия и Исландия образуват едно голямо кралство. Това продължава до 1523 година, когато е коронован първият независим крал на Швеция – Густав Ваза (Gustav Vasa).

Стокхолм е разположен на 14 острова и на бреговете на архипелага там, където езеро Меларен се допира до Балтийско море. На практика центърът на града е заобиколен почти изцяло от вода. Шведите обичат да казват, че Стокхолм се състои от една трета вода, една трета паркове и една трета сгради. Това им твърдение идва именно от интересното разположение на шведската столица по островите край бреговете на Балтийско море.

Старата част на града е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е нещо, което не бива да пропускате, дойдете ли в Стокхолм. Именно тази плеада от канали са заслужили прозвището на Стокхолм „Малката Венеция”. Старата част на града носи името Галма Стан и е единственото място в Стокхолм, където може да видите и усетите очарованието на средновековната атмосфера. Останалата част от шведската столица могат да се видят сгради във всички западноевропейски стилове.

Интересен факт е, че основателите на града са направили всичко възможно, за да запазят оригиналните цветове, в които са били боядисани къщите.

Над Стокхолм

В резултат на това днес повечето от постройките, датиращи от 17 век са червени, а тези, които са билииздиганти през 18-тото столетие греят в жълти тонове. В останалите квартали преобладаващите цветове са бяло и сиво.

Няколко са кралските дворци в Стокхолм, които трябва да разгледате при обиколката на забележителностите на града. Най-интересни са Дротнингхолм (Drottningholm Palace) и Кунглига Слоттет. Замъкът Дротнингхолм е официалната рециденция на шведското кралско семейство.

Това е един от най-представителните замъци на територията на Швеция, като се намира на остров Ловон (Lovön) съвсем близо до столицата Стокхолм. Замъкът Дротнингхолм е включен със списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 година, най-вече заради величественият театър и т.нар Китайски павилион. Градините на двореца изключително много напомнят за тези във френското бижу във Версай, по чиито образец всъщност е издигнат целия Дротнингхолм.

Сред другите забележителности на Стокхолм са Националният музей (Nationalmuseum), в който може да разгледате голяма колекция от живописни платна. В Модерна Музеет (Moderna Museet) може да видите най-различни картини, сред които и творби на Пикасо и Славадор Дали. Интересен също е и Вазамузеет, който се намира на един стар кораб.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати