Лион

09.04.2010
Лион

Лион е родното място на гениалния автор Антоан дьо Сен-Екзюпери. Този на пръв поглед неприветлив френски град в действителност е един от най-интересните и наситени с история населени места в тази част на Европа. Лион е една от френските столици на изкуството, на историята и в крайна сметка Лион е град на работника. Край Лион се извисява хълма Фурвиер (Fourviere), откъдето се открива прекрасна гледка към целия град и околностите му. Ако времето в хубаво погледът ви може да стигне чак до Алпите и до върха Мон Блан. На Фурвиер са разположени и телевизионната кула на Лион, както и базиликата Нотр Дам.

На същия хълм може да разгледате Амфитеатъра. Днес красивото му разположение се използва за арена на доста фестивали, които преминават под знака на много музика, филми и театрални постановки. Близо до него може да разгледате гало-римския музей, който ще ви заплени с красивата си архитектура. Той се счита за един от най-красивите музеи на Франция. Другият хълм, който доминира над Лион е Ла КРОКС РОЗЕ (La Croix Rousse), който е известен като „работническия хълм”. През 19 век той влиза в състава на Лион и тук започва да се развива усилена текстилна промишленост, с производството на различни платове и материи, като специално място е отредено на лионската коприна.

Лион е прекрасен град, който с пълно право може да се оприличи с музей на открито. Лион се явява столица на региона Рон-Алп (Rhône-Alpes, ), който заема югоизточната част на Франция. Разположен на площ от 47.95 кв. км Лион има около петстотин хиляди жители. Това е вторият по големина промишлен център след Париж, а в Европа се нарежда на осмо място по икономически показатели. Лион лежи на 470 км от френската столица Париж , на 320 км от Марсилия, на 160 км от Женева. От Торино го делят 280 км, от Милано 450 км и 600 км от Барселона.

Историята на Лион започва като римска колония през 43 г. пр. н.е. Първоначалното име на селището е било Лугдуним (Lugdunum). Това е било всъщност името на един от лейтенантите на Цезар, а в буквален превод името звучи като „хълма на светлините”. През следващите векове Лион има доста бурна и интригуваща столица, като е бил и столица на Галия. След Френската революция текстилното производство в тази част на Франция постепенно започва да запада и с това се намалява и прочутата с качеството и красотата си лионска коприна. През Втората световна война Лион е център на съпротивата. Във връзка с бурните действия в тези години днес в Лион има няколко музея, които разказват подробно за историята на града и неговата роля във войната срещу германците.

Лион Франция

В Лион има доста забележителности като музеи и катедралите, които си струва да се разгледат. Едни от най-приятните места за разходка в града са Старата му част с нейните китни и живописни улички. В старите квартали Сен-Пол, Сен-Жан и Сен-Жорж може да видите уникални архитектурни паметници и постройки в ренесансов стил. Особено вдъхновяваща е гледката от крайбрежната зона на Лион. През града преминава реките Рона и Сена, а многото мостове, които са построени над тях, са едни от най-красивите и искусни в Европа.

Не пропускайте да разгледате просторния централен площад Беллкур в Лион .Тук се намират сградата на кметството, разположена между Новата Опера и площада Терро. На Терро може да видите приятния с фонтан „Бартолди”, както и да разгледате музея Сен-Пиер, който се счита за настоящия “Лион ски Лувър”. На площад Беллкур може да видите скулптурата на Людовик ХІV, както и още две скулптури, разположени откъм източната и западна страна на централната фигура. Те симвлизират двете реки - бурната Рона и по-спокойната Сена. На същия площад е разположена и статуята на Екзюпери и Малкия принц. В Лион има булевард, който носи негото име и на който е разположена родната му къща-музей.

3.9
Общо гласували: 16
5 6
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати