Варшава

01.08.2010
Стария град на Варшава

Варшава е столицата на Полша. В този град природната красота се смесва с урбанизацията, като създава хармонично цяло. Като главен град на полската република, Варшава е събрала в себе си целия потенциал на страната – било то в областта на индустрия, финансите, туризъм, история и култура. Варшава е главен индустриален център на Полша като тук са отлично развити автомобилната, електрическата индустрия, както и производството в областта на черната металургия. Най-големият град в Полша е и най-стабилният образователен център на средноевропейската страна. Цели 66 висши учебни заведения има във Варшава , най-елитните сред които Варшавски университет, Варшавски технически университет, Медицинска академия и др. Културното и артистично лице на Варшава може да срещнете в някои от 30-те театъра на територията на полската столица.

Населението на Варшава e малко над два милиона. Столицата на Полша е разположена на централно източната зона на страната, с обща площ от 517, 24 кв. км в т.нар. Мазовецкото войводство. Варшава се разпростира красиво по брега на река Висла на приблизително 350 км от Балтийско море и на 300 километра от Карпатите. В Европейския съюз Варшава се нарежда на девето място по брой на населението.

Варшава

Варшава е дала нарицателното на доста ключови дела, организации, спогодби като Варшавската Конфедерация, Варшавския договор, на херцогство Варшава, Варшавската конвенция, Договора от Варшава и Варшавското въстание. Наричат често Варшава „Градът феникс”. Това наименование идва от факта, че през Втората световна война полската столица търпи огромни опустошения. В следвоенните години буквално целият град е издигнат наново благодарение на усилията на своите жители. Името Варшава се превежда като „принадлежаща към Warsz" (Warsz е съкратена форма на славянски мъжко име Warcisław). Варкислав всъщност бил благородник, който управлявал едно селце на мястото на днешния кварта Мариенсцтат (Mariensztat).

Палат във Варшава

Варшава днес е смес от архитектурни стилове, които отразяват бурна историята на града и страната. Настоящият градски пейзаж на Варшава е съставен предимно от модерна и съвременна архитектура, но не липсват и някои исторически паметници. Красивите паркове и озеленяването на столицата на Полша са резултат от големи инвестиции, с помощта на които Варшава придобива изцяло нови площади, паркове и паметници. Една разходка из Варшава може да ви открие прекрасните образци на архитектурата от всички исторически периоди - готика, ренесанс, бароков и неокласически период. Повечето от тези сгради са разположени в непосредствеа близост от центъра на града.

Годишно Варшава посреща над пет милиона туристи от цял свят. В момента в столицата на Полша има 34 хотела, 4 общежития, 4 къмпинга и 4 отворени полета за къмпинг. Хотелите могат да настанят общ брой от 16 500 посетители. От този значителен туристически поток за една година в хазната на Варшава отиват над един милиард долара.

Warsaw Lazienski Palace

Старе място или Старувка е историческият център на Варшава . След Втората световна война, когато жителите на полската столица започнали да съграждат града наново, били търсени всевъзможни снимки, документи и архиви, които да има дадат ясна скица как точно е изглеждала Варшава преди бомбардировките. След като се разходите из централните площади на Варшава и минете през Стария град, непременно посетете парка.

Освен перфектно място за разходки и почивка в този градски парк можете да видите и паметника на Шопен. Преди да бъде издигнат тази статуя е била обект на дълги размисли в кой точно европейски град да бъде издигната. Не се учудвайте ако видите пауни в парка във Варшава. Тези пернати се разхождат свободно по алеите, като допринасят за неповторимата атмосфера.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати