Замъкът Лохранца на остров Арън

18.11.2010
Замъкът Лохранца на остров Арън

Романтичните руини на замъка Лохранца (Lochranza Castle) са разположени в северната част на остров Арън в Шотландия. Красивите полуразрушени каменни стени на Лохранца се извисяват на нос в едноименната местност, която е разположена само на около 10 километра в северна посока от столицата на острова – град Бродик (Brodick).

Лохранца по своята същност е каменна къща с кула, която стои самотно на ъгъла на преминаващата река. Прекрасната гледка наоколо е съставена от хълмисти възвишения и живописна природа, сред която, ако имате късмет, може да видите някой елен или сърна.

Построен първоначално като ловна хижа, замъкът Лохранца датира от 14 век, но това, което е останало до днес от укреплението, е издигнато някъде през 16 век. До носа, на който е издигнат Лохранца, може да ви отведе малък ферибот, който стига и до Claonaig, намиращ се на полуостров Kintyre.

Оригиналната постройка на това място е била издигната някъде през 13 век, когато земите тук принадлежат на Максуинс (MacSweens). През 1262 година крал Александър III , предоставя земите на замъка и земите си на Уолтър Стюърт, графът на Menteith. Счита се, че Робърт Брус идва в земите на Лохранца през 1306 година след завръщането си от Ирландия в претенциите за шотландския трон. По това време замъкът Лохранца се използва като кралски ловен дом.

Lochranza

Около 1705 година Лохранца става собственост на семейство Хамилтън, като е закупен от херцогинята на Хамилтън. Семейството на Хамилтън е било собственик и на други имоти на остров Арън .През осемнадесети век, замъкът Лохранца е изоставен и рухва без да е поддържан от никого. В момента Лохранца се управлява от Историческа Шотландия.

Замъкът Лохранца става модел и образец на крепостта, която е фон на действието в рисуваното филмче от 1960 година Тинтин. По-късно рисунките се модернизират и анимацията продължава да се излъчва. През 2010 година нов рисуван филм със замъка Лохранца тръгва по телевизията в Шотландия, но крепостта в него носи името Kisimul Castle.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати