Замъкът Шенборн

29.06.2010

Замъкът Шенборн (Shenborn castle) е едно романтично имение, което се намира в Транскарпатския регион (Transcarpathian region) в Украйна. Като цяло украинските Карпати са запазили до наши дни доста исторически паметници на културата и архитектурата, но Шенборн, който се намира в селището Чинаджево (Chinadievo village) се отличава по особен начин.

Той е един от най-красивите паметници на културата от 19 век. Целият замък е заобиколен от живописен парк и едно малко приятно езеро, а освен това замъкът Шенборн е включен в курортното селище "Karpaty".

Замъкът Шенборн

Особено интригуващ е архитектурният план на структурата на замъка, който е астрономически съобразен. За да олицетвори 365-те дни на годината, замъкът Шенборн точно толкова прозорци в 52-те си стаи, които символизират от своя страна броя на седмиците в годината и 12 входа, които съответстват на броя месеци в астрономическата година.

Също един любопитен факт около Шенборн е първоначалната форма, която е имало малкото изкуствено създадено езеро покрай него. Неговите контури преповтаряли границите и формата на Австро-Унгарската империя.

Целият парк около имението е съставен от уникални растителни видове, които са подбирани от доста краища на Европа. Прелестната градина на Шенборн, която е изградена в английски стил, е един допълнителен релакс, на който имат възможност да се насладят посетителите на санаториума Karpaty.

Романтичният Шенборн е издигнат във френски стил през 1890 година. На неговото място по-рано е имало стара дървена хижа, която била емблематична за района на Berehvar. Дървената хижа е вдигната 50 години по-рано преди да се появи настоящия Шенборн и се използвала за лятна резиденция на местните графове и херцози.

Със своята астрономическа структура този украински замък напомня доста други, построени с подобна композиция и съответствие между стаи, входове, коридори, прозорци и т.н. Аналог на Шенборн е полският замък Малборк (Malbork), чиито брой на стаите съвпада с дните в годината. Много немски средновековни дворци имат по 12 кули, които символизират месеците в годината.

Романтичната атмосфера и външен вид на Шенборн се допълва от цветните прозорци по входните врати и прозорци, които са изрисувани предимно с библейски сцени. На една от кулите на замъка може да се види герба на двореца, изобразяващ лъв с корона над главата и кръст, което е символ на висш религиозен ранг.

Всъщност дворецът носи името на епископа на Бамберг (Bamberg) и архиепископа на Майнц (Mainz) – Лотър Шенборн ( Lothar Shenborn). Той обитава замъка Шенборн, след като Карл IV му отстъпва част от земята тук. До днес могат да се видят два герба на двореца. Южната кула пък има часовник с камбана.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати