Замъкът Блеър

07.11.2010
Замъкът Блеър

Замъкът Блеър (Blair Castle) е разположен в една от най-красивите местности на Шотландия, точно в сърцето на живописния район Хайлендс на графство Пъртшир (Highland Perthshire). Средновековният Блеър се намира съвсем близо до селцето Blair Atholl, което е кръстено на една от фамилиите, които са го притежавали в миналото. В Блеър е било основното седалище на херцозите и графовете на клана Atholl.

Замъкът Блеър е разположен в широката речна долина на Гари (Garry) и заема стратегическо място по един от главните маршрути през централните шотландски Хайлендс. От тук минавал и един от най-кратките маршрути до Инвърнес (Inverness).

С близо 740-годишната си история Замъкът Блеър е издигнат през 13 век или по-конкретно през 1269 година, както свидетелстват историческите извори.

Замъкът Белър отваря врати за обществени посещения през далечната 1936 година, което го прави едно от първите подобни имения във Великобритания, които са достъпни за посетителите.

Като изключим една малка пауза по време на войната, Блеър до ден днешен не е спирал да предлага на посетителите си много развлечение и своята интересна история. Според някои замъкът привлича повече посетители, отколкото всеки друг частен дворец в Шотландия.

Blair Castle

Блеър с чиста съвест може да се определи като едно великолепно имение, което предлага на гостите си широк диапазон от възможности и услуги. Освен обиколка сред 30-те отлично и автентично обзаведени стаи на замъка Блеър, тук всеки може да отпразнува своя личен празник или сватбено тържество, като отличният ресторант и кухня гарантират това.

Посетителският център организира обиколки на двореца, по време на които могат да се разгледат няколко интересни експозиции. Те са разпръснати из трите етажа на замъка. Последните два са отредени на официалните зали и на спалните.

Особено впечатляващи са Червената – и Синята спалня. Трапезарията се отличава с изящната си изработка. В една от залите на замъка Блеър може да разгледате голяма колекция от порцелан и посуда.

Няма как да не се разходите из красивите градини на Блеър. На север от замъка са разположени Даянас Гроувс (Diana's Grove), където може да видите едни от най-високите дървета във Великобритания.

В източна посока пък ще попаднете в т.нар. Градина на Херкулес (Hercules Garden), която се разпростира на цели 9 декара около двата бряга на живописно езеро.

В рамките на комплекса на замъка Блеър може да посетите руините на един стар параклис, носещ името St Bride's Kirk, който от преди 12 век се е използвал за място за поклонения.

Конструкцията на църквата такава, каквато се е запазила до днес най-вероятно е издигната през 16 век, но St Bride's Kirk е съществувал на своята могила още през „тъмните векове”.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати