Дворецът Сансуси в Потсдам

25.09.2010
Дворецът Сансуси в Потсдам

Поредният блестящ дворец, изграден по образеца на неповторимия Версай край френската столица Париж, е и замъкът Сансуси (Sanssouci Palace). Дворецът Сансуси се намира в град Потсдам, който е разположено само на трийсетина километра от Берлин. Невероятно красив и изпипан до детайл дворецът Сансуси е една от архитектурните гордости на Германия. В превод от френски името Сансуси означава „без грижи” макар, че не винаги събитията и фактологията около палата са били толкова бегрижни.

Дворецът Сансуси е построен по заповед на крал Фридрих II Велики, който искал замъкът да е неговото място, където да избяга от реалността, погълнат от любимите си занимания – четенето и музиката. В действителност подбраното име Сансуси е било израз на кралските желания за бегрижен живот. През 1745 година са положени основите на дворецът Сансуси. С проекта е бил нагърбен архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф, който имал сложната задача да конструира неповторимата лятна резиденция на Фридрих II Велики. Завършен вид замъкът Сансуси придобива през 1747 година.

Със строежа на „безгрижния замък” пруският крал имал за цел да демонстрира силата и могъществото на своята държава. В крайна сметка разположеният в едноименния парк Сансуси дворец станал реалност със своите грандиозни размери от 213 метра дължина. Целата конструкция има 322 прозореца и общо 428 статуи.

Sanssouci Postdam

Целият ансамбъл на двореца и градините Сансуси са подчинени на любимия стил на Фридрих II Велики – рококо, както външно, така и вътрешно. Сансуси бил издигнат само на един етаж, но това не пречи и днес да е един от най-забележителните замъци в цял свят. Сансуси е особено атрактивен с фасадите си от жълт хоросан. Характеризира се в архитектурно отношение с високи прозорци с арки, като има шест големи тераси с буйна растителност от портокалови дръвчета и лози.

На входа на самия дворец Сансуси има огромна декорация, представляваща слънце. Общо 12 стаи съставляват вътрешността на замъка, като всички са блестящо декорирани и обзаведени с автентична мебелировка. Днес преди посетителите на замъка да влязат в покоите на краля, за да ги разгледат, те задължително трябва да обуят пантофи от мек вълнен плат, чиято цел е да се предпази мраморната настилка.

Sanssouci

Целият Сансуси е украсен в екстериорно отношение от много картини и ценни мебели. Сред най-впечатляващите помещения в Сансуси са Мраморната галерия и Залата на мидите. В рамките на двореца Сансуси може да се види и Картинната галерия, която е сред най-хубавите и впечатляващи германски музеи.

Една от главните цели на Фридрих II Велики, когато заповядва издигането на замъка, е да има къде да съхрани своите ценни картини. Общо 124 произведения на световноизвестни художници, като Караваджо, Рубенс, ван Дайк и мн. др. са изложени днес в Картинната галерия на двореца Сансуси.

4
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати