Замъкът Хардег

03.11.2010

Замъкът Хардег (Hardeg Castle) се намира в немския град Хардегсен, разположен в областта Нортхайм (Northeim), която се намира в живописния района на провинция Долна Саксония. Хардег е разположен на 15 километра в северозападна посока от град Гьотинген. Самият замък Хардег е средновековно имение, което днес е потънало в развалини. Към него спада и по-новата постройка на Хардег, а целият комплекс е достъпен за обществени посещения.

През 1324 година е издигната т.нар. Мутхаус (Muthaus) част на замъка или всъщност това старинната оригинална част на Хардег. Основите на самия замък обаче са положени някъде през 12 век. Мутхауса на замъка Хардег се счита за най-старата светска сграда в Долна Саксония.

Замък Хардегсен в Германия

Всъщност предположенията са, че истинският предшественик на средновековната крепост в Хардегсен е била издигната в района около 1000 година, малко по-на запад от настоящия Мутхаус.

През 14 век става трансформирането на крепостта Хардег в това, което до голяма степен се вижда и днес в комплекса. Имението все още запазва оригиналните си от преди 6-7 века размери - 110 х 140. За времето си Хардег е два пъти по-голям от замъка Плесе (Burg Plesse), разположен в гората на Гьотинген.

Крепостта е имала дори нещо като канализация, като в земята е била инсталирана дървена тръба, носеща вода от извора Лунау, която задоволявала напълно нуждите на замъка. През 1992 година пък в открита една цистерна, която пък в онези векове е събирала дъждовна вода.

Собственици на замъка през Средновековието са рицарите Конрад и Людвиг фон Росдорф (Konrad und Ludwig von Rosdorf), които плащали доста големи данъци за луксозното си имение Хардег, но накрая парите им приключили и те били разорени. Замъкът става собственост на херцог Отто.

Следващият владетел на Хардег е херцог Отто фон Браушвайг, който до смъртта си през 1394 година прави невероятно много за Хардегсен. По негово време селището придобива статут на град. Той издига защитните, подсигурени с осем високи наблюдателни кули стени около селището

През 15 век в подземията на замъка Хардег лежат няколко политически затворници. От 16 век до 1820 година крепостта служи основно като седалище на властите на Хардегсен. От 1972 година собствеността върху средновековния Хардег е изцяло принадлежаща на града. Той е основно реставриран и превърнат в едно от културните лица на немския град

Освен автентичната сграда на Мутхауса, в североизточния ъгъл на замъка Харедг е разположен Хагенхауса (Hagenhaus), която също се счита заоригинална структура. Всички останали сгради са по-нови от тези две постройки.

Във вътрешността на Хардег особено интересна е Рицарската зала, която е перфектен пример за това как е изглеждала една бална зала през Средновековието. Днес в Хардег се провеждат различни събития като концерти, празненства, сватбени церемонии и т.н.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати