Замъкът Бейнак

26.12.2010

Замъкът Бейнак (Beynac Castle) доминира над едноименното градче от своя висок хълм, достигащ 150 метра. Самото френско селище е на самия бряг, в основата на хълма. Бейнак е уникална средновековна крепост, която на пръв поглед изглежда доста страховито. Тази строга панорама обаче лесно се претопява от красотата на тукашната френска местност с преминаващата река Дордон и отразяващите се в нея слънчеви лъчи.

Променящите се цветове на камъните на крепостта Бейнак и общата гледка на окъпаните в слънце води на реката и хълма, Бейнак е едно от любимите кътчета във Франция на различни художници и фотографи през всеки сезон от годината. Замъкът е кацнал на варовиковия хълм на северния бряг на река Дордон. До върха на хълма има изграден автомобилен път, дълъг 3 километра, но по пътеките през градчето нагоре е едва 15 минути разходка пеша.

Замъкът Бейнак

Крепостта Бейнак е построена по времето, когато преминаващата река е била единственият път за преминаващите от тук търговци и нашественици. Замъкът е построена през 12 век от Бароните на Бейнак, за да защитава това стратегически важно кръстовище. Самата висока скала на крепостта е естествена защита от недоброжелателите, но откъм останалата част Бейнак е защитен с двойна стена, пред която има и естествено дере. На практика дворецът бил непревземаем.

По време на Стогодишната война и многото битки между френските и английски войски Бейнак все пак успява да остане френско владение, докато крепостта Castelnaud, която е само на няколко стотин метра по-наюг, бива завладяна от Англия.

Замъкът Бейнак преминава за кратко в ръцете на Ричард Лъвското сърце, след като първоначалният собственик умира без да остави наследник. Кралят обаче скоро умира и крепостта става собственост на неговия доверен служител Mercadier. През следващите векове крепостта е често ремонтирана и разширявана. Бейнак сменя собствениците си на доста пъти, но с течение на времето е занемарен и започва да се руши.

Замъкът Бейнак

Бейнак обаче е спасен през 1962 г., когато е закупен от Люсиен Гросо. Той хвърля доста средства, за да възстанови крепостта и да я превърне в исторически паметник на културата. С такъв статут Бейнак съществува от 1944 г., когато Френското министерство на културата го включва с списъка.

Днес Бейнак е превърнат в атрактивна туристическа забележителност, която разказва историята на района. В него има доста интересни подземия, кухни и жилищни помещения, които всеки желаещ може да изследва. Някои от салоните са доста впечатляващи. В Бейнак могат да се видят красиви стенописи от 15 век, както и стълбището от 17 век.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати