Замъкът Хеесвийк

16.01.2011
Замъкът Хеесвийк

Замъкът Хеесвийк (Heeswijk Castle) е красива средновековна крепост, намираща се край едноименния холандски град в южната холандска провинция Северен Брабант (North Brabant). Хеесвийк е замък от т.нар водни цитадели – обграден е красиво с ров, пълен с вода, а в двореца се влиза по дървен мост. В сегашния си очарователен вид замъкът е възстановен през 2005 година.

Първият замък на това място е построена някъде преди 1100 г. За първи път крепостта Хеесвийк се споменава през 1156, когато тя е собственост на граф Алмерикус (Almericus). Първоначалната структура се предполага, че е била от типа „motte-and-bailey”, като замъкът е стоял на висок изкуствен хълм, ограден със стени.

През 13-та век замъкът става собственост на семейство Van Benthum след сключване на брак. Те най-вероятно са разширили Хеесвийк в края на 13 век построявайки кръгла кула и квадратна кула на портала.

През 14 век тогавашните собственици на крепостта започват амбициозния план да издигнат замъка в рамките на силна оградна стена. Този план е завършен около 1450 година. През 1499 година Хеесвийк става собственост на Лорда на Зевенберген (Lord of Zevenbergen) - Cornelis de Glymes, който прибавя готическите елементи от архитектурата на замъка.

През 1649 година средновековната крепост е преобразена в бароков дворец. През юли 1672 година френският крал Луи XIV и армията му се установяват в замъка по време на битката им срещу холандската република. След нея Хеесвийк.

През 1834 година дворецът е закупен от белгийския барон Andreas van den Bogaerde van Terbrugge, който полага доста старание да ремонтира Хеесвийк. Той и неговите потомци са били арт колекционери и са го обзавели с всякакъв вид предмети на изкуството.

През 1985 година Андреас умира, замъкът остава необитаем, а споминалият му се господар остава доста странно завещание. Хеесвийк трябва да остане пуст до 1963 година, когато неговият най-млад наследник (по онова време 12-годишен) ще е навършил 80 г. Това буди недоволството на фамилията, която чрез съд се опитва да продаде ценните предмети в двореца, но това така и не става.

В момента замъкът Хеесвийк се използва за всякакъв вид културни дейности, както и за лични празненства. Отвъд стените му се помещава и интересен музей, който разказва за живота и традициите през 19 век. За големите празненства се използва обикновена Залата с оръжията, но в Хеесвийк има още доста интересни помещения.

3.7
Общо 7 гласували
5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати