Замъкът Тинтагил

26.09.2012

Замъкът Тинтагил (Tintagel) се издига на северното крайбрежие на Корнуол (Cornwall) и е под влиянието на постоянното действие на ерозията през последните векове. Територията на замъка Тинтагил е разделена на два отделни сегмента – частта, която гледа към брега, съдържа руините на горния и долния двор на замъка, които са на самия край на рушащия се скален ръб, а другата част са руините на вътрешния двор. Те се намират върху провлака, който свързва Корнуол с останалата част от континента.

Замъкът Тинтагил

Не е ясно кой точно е построил замъка Тинтагил, но се предполага, че това е бил Ричард (Richard), херцог на Корнуол, тъй като той станал собственик на земята през 1234 година. Дълго време замъкът Тинтагил е бил напълно изоставен. Според запазили се исторически документи през четиринадесети век в замъка е бил направен малък ремонт поради липса на средства. През 1483 година параклисът на замъка, който носел името на Света Юлита (St Julitte) все още се използвал активно, но останалите сгради, останали от величествената някога крепост, още тогава са били изоставени.

До наши дни са се запазили камъните от вътрешния двор, руини на Голямата зала и северната стена на замъка. В съчетание с бурните вълни руините на замъка Тинтагил представляват впечатляваща гледка.

Въпреки че много малко се знае за средновековния период на замъка Тинтагил, той е прочут най-вече с това, че се смята за родно място на легендарния британски крал Артур (Arthur). Замъкът е притегателен за туристите и защото според археолозите точно на това място древните римляни са търсели олово.

Според легендата в замъка Тинтагил, който се е издигал на това място, преди да се извиси постройката на херцога на Корнуол, е бил заченат крал Артур, който е бил възпитаван от магьосника Мерлин (Merlin). Магьосникът го взел след уговорка с баща му – краля Утер Пендрагон (Uther Pendragon).

Самият Мерлин обитавал тайнствена пещера точно под замъка, където обучавал учениците си на тайните на своите магии и насочвал бъдещия крал. Пещерата на Мерлин може да се види от посетителите на замъка.

Самият факт, че новият замък е построен точно на мястото, където са се случили легендарните събития, е показателен, защото Ричард, във вените на който течала кралска кръв, искал да издигне крепост на мястото, където са обитавали неговите предшественици. Смята се, че точно на това място се е издигала главната цитадела на кралете. Самият замък е построен така, че няма нито военно, нито стратегическо значение.

В продължение на векове замъкът Тинтагил привлича любителите на легендите за крал Артур, които искат да видят мястото на неговото раждане.

По време на летните месеци в замъка Тинтагил винаги има на разположение екскурзовод, който разказва подробности за раждането и живота на крал Артур на туристите, а също така и за любовта на съпругата му Гуинивиър (Guinevere) и неговият добър приятел сър Ланселот (Lancelot). През зимата замъкът Тинтагил е място, което служи за вдъхновение на писатели и поети не само от Англия, но и от цял свят.

През 1998 година около замъка Тинтагил са направени големи археологически разкопки под егидата на университета на Глазгоу (Glasgow). Тогава са открити много съдове от пети и шести век, както и стъклени фрагменти от седми век.

Но най-интересното откритие, направено по време на археологическите разкопки, е парче от каменна плоча, върху която има два латински надписа. Единият от тях гласи, че сградата е издигната от Артогну (Artognou). Смята се, че това е старинното име на легендарния крал Артур, който според някои специалисти наистина е съществувал, а не е бил просто измислен герой.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати