Тадж Махал (Taj Mahal)

24.05.2010
Taj Mahal

Тадж Махал (Taj Mahal) е един от най-красивите шедьоври на архитектурното изкуство в цял свят. Обявен за паметник на световното историческо наследство на Юнеско, дворецът е определен в текстовете на организацията като „перлата на мюсюлманското изкуство в Индия”. Разположен близо до югозападния бряг на река Ямуна, на около 200 км в южна посока от столицата Делхи.

Изящният архитектурен паметник се намира в щата Агра. Построен е от императора Шах Джахан за любимата му жена Мумтаз Махал като доказателство за огромната му любов. Мемориалният дворец е известен именно поради тази причина като Храмът на вечната любов.

Произходът на името "Тадж Махал" не е ясен, както не е ясен и архитектът на постройката.

Тадж Махал

За такъв често се спряга името на индиецът от персийски произход Устад Ахмад Лахори. Самото строителство на Тадж Махал започва през 1630 г. и бил завършен след 22 години. 20 000 души са били наети да работят на строежа. Възможно е работата да е била координирана и от италиански художник. За изграждането на изящният паметник са привикани само отбрани и видни майстори, занаятчии, скулптури и краснописци от цяла Европа, Персия и Османската империя.

Особено впечатляващи тук са мраморният под на черни и бели квадрати, 40-метровите минарета на ъглите на пиедестала на двореца, както и мащабният му централен купол. Фасадата на Тадж Махал се отличава с изписани по арките на входовете думи от Корана изглеждат с еднаква големина от всички ъгли. Външните конструкции са изработени в техниката пиетра дура. Инкарнирани са елементи от цветя, растения, геометрични фигури.

Тадж Махал (Taj Mahal)

За хората по света Тадж Махал - мавзолея на Мумтаз Махал жената на Мугалския император Шах Дажахан се олицетворява със самата Индия. Неговите извити и красиво изградени куполи и големите четвъртити основи около тях са позната картина от стотици туристически брошури и картички.

Прославен с величествена архитектура, изящество, Тадж Махал се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никаде другаде тленни останики не са били приютявани в такъв неповторим разкож.

4.1
Общо 14 гласували
5 6
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати