Замъкът Конисбро

31.05.2010
Conisbrough

Замъкът Конисбро (Conisbrough castle) се намира на хълмиста местност в близост до едноименния английски град в (Conisbrough Doncaster) в областта на Южен Йоркшир. Този замък е една от най-старите туристически атракции в местността, като днес се посещава от над 30 000 туристи годишно. След мащабен ремонт в края на миналия век, от 1 април 2008 г. крепостта е под опеката на отдела за защита на английското наследство, въпреки че земята е собственост на община Донкастър.

Първата укрепена постройка на това място е издигната около 1066 г. от Уилям де Уорън, който е от рода на Вилхелм Завоевателя. Смята се, че горе-долу в сегашният си облик на мястото на тази по-стара нормандска постройка дворецът е издигнат от петия налседник на фамилията Уорън – Хеймилен Плентейджинт.

Следват два-три века, през които владението преминава ту в ръцете на тогавашните управници на Англия, ту на фамилията Уорън. В крайна сметка към края на 14 в. той е върнат на „короната” в лицето на сина на Едуард III (Edward III). Неговата съпруга Филипа администрира владението на името на наследника си, още докато той е съвсем малък. Именно по това преме (около 1402 г.) са изградени някои от вътрешните части.

След 1495 г. подписано споразумение определя площта на замъка Конисбро и самият той като трайно кралско владение.

Според едно изследване, проведено през 1537-1538 г. от комисарите на Хенри VIII, пише, че вратите на замъка, дървеният материал и каменната зидария, както и мостът и около 55 метра от фасадни стени между кула и портата са сринати с земята. От този етап насам замъкът Конисбро не е търпял основен ремонт и почти никакви реставразионни дейности, така че може да се смята, че днес Конисбро изглежда така, както в средата на 16 в.

През 1992 г. обаче частичен ремонт възстановява част от дървените покривни, както и вътрешни етажи, които са преустроени. Замъкът Конисбро е преоткрит за обществени посещения през 1995 година. Днес във вътрешността му има туристически център с аудио-визуална програма.

Любопитен факт е, че интериорът и местността на Конисбро са използвани за фон на романа на Сър Уолтър Скот - "Айвънхоу”.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати