Замъкът Мюрол

08.01.2011
Murol

От 1958 г. замъкът Мюрол (Murol Castle) е включен в списъка с историческите паметници на Франция. Този величествен средновековен дворец се намира във френската община Мюрол, която е разположен в региона Оверн, включващ департамента Пюи дьо Дом. Първата укрепена постройка на това място е издигната през 12 в. Самият замък Мюрол е построен на доминиращо над областтра базалтово възвишение. Крайният резултат е една внушителна укрепена постройка, която може единствено да внуши чувство на надмощие и почитание.

Замъкът Мюрол е построен като фамилно укрепление на рода Мюрол, а основната му цел била да осигурява безопасността на преминаващите търговски пътища в района. От него има идеална гледка към намиращия се съвсем наблизо едноименен град. През 14 век Гийом дьо Сам предприема втори етап от изграждането на замъка Мюрол . Владетелят построява втори параклис, източната част на сградите и крепостната стена.

През 15 век замъкът се е отличавал със своята пищност и богата украса, апрез 16 век около него се е виела огромна крепостна стена с две масивни наблюдателни кули. По това време Мюрол е във владение на фамилията Дестенж. Жан Дестенж решава да облагороди крепостта, като построява във вътрешността й красива ренесансова сграда. По-късно дворецът е изоставен.

По времето, когато Кардинал-дьо Ришельо предприема масово събаряне на замъци, Мюрол е „помилван” от подобна участ благодарение на авторитета на семейството Дестенж. Замъкът е спасен от разрушаване по време на Френската революция, и се превръща в скривалище на затворници и бегълци. Дълги години огромните каменни зали и подземия на Мюрол са използвани и като затвор, а по-късно като каменоломна. През 19 в. е дарен на общината Мюрол и оттогава е нейна собственост.

Днес замъкът Мюрол е превърнат в основна туристическа атракция на района. След солидна реконструкция през последните години, във вътрешните дворове на Мюриел може да станете свидетели на възстановки от Средновековието. За посетителите на двореца са организирани специални битки, празненства, като специални актьори претворяват сцените в оригинални средновековни костюми.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати