Замъкът Харбург

19.12.2010
Harburg Castle

Замъкът Харбург (Harburg Castle) е едно от най-старите и най-силните в миналото крепостни укрепления в Южна Германия. Това, което отличава Харбург от останалите средновековни замъци е, че и до ден днешен той е запазил автентичния си вид и не се повлиял от раличните архитектурни течения през годините. Другото отличително за замъка Харбург е, че той е най-голямата крепост, успяла да се съхрани в толкова добро състояние в тази част на Германия.

Самото градче Харбург, което има население не повече от 6000 души, се намира в западната част на немската провинция Бавария. Тукашната област се нарича Дунав-Рийс, а замъкът Харбург с неговите масивни укрепителни стени се извисява сред живописен парк в края на градчето. Освен средновековният замък градът има множество интересни забележителности, сред които един забележителен исторически мост.

Замъкът Харбург представлява удивителен и мащабен средновековен комплекс. Когато е построен дворецът изпълнявал функциите на охраняваща стратегически път крепост и на практика е бил непревземаем. Така остава и през следващите векове, като нито веднъж не е попадал в чужди ръце. Като важно военно укрепление Харбург финкционира най-вече по времето на царета Щауфер, властвали между 1070 и 1272 г.

За първи път историческите текстове споменават замъка Харбург през 1150 г. Те свидетелстват, че крепостта така и никога не е била сериозно засегната при военни действия. никога не са били сериозно засегнати от войната. За разлика от останалите средновековни замъци, които са строени малко преди Харбург и през следващите 200 г. и които са били преустройвани след Втората световна война, замъкът Харбург изцяло запазва духа на Средновековието.

Днес замъкът и околността му представляват истинска съкровищница на древноисторически паметници. Многобройни музеи дават възможност на посетителя да се потопят в духа на ранната история, келтския, римски и германски исторически периоди, средновековието и началото на модерната епоха. Покрай двореца има и интересно историческо евроейско гробище.

Замък Харбург

Покойният Майкъл Джексън е един от хората, които са признали величието на замъка Харбург. Приживе кралят на попа нарича крепостта "замъка на моите мечти" и се опитва на няколко пъти да го закупи, за нещастие безуспешно. Днес в Харбург се провеждат редица фестивали, тържества, сватбени церемонии, частни приеми и т.н.

От 16 март до края на октомври се провеждат свободни екскурзии из двореца. От ноември до януари това става единствено с предварителна резервация. На всеки две години отвъд крепостните стени на Харбург се провежда интересен Исторически фестивал, който претворява духа на Средновековието.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати