Замъкът Кведлинбург

17.07.2010
Quedlinburg

През 1994 г. старата част на град Кведлинбург заедно с извисяващият се красиво на хълм замък Кведлинбург (Quedlinburg Castle) бяха включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Защитената територия е на площ от повече от 80 хектара. Тя премина под протекцията на организацията заради това, че е отличен пример за съвременен европейски град, успял да съхрани в отлично състояние средновековните си архитектурни паметници.

Из цялата стара част на Кведлинбург може да видите уникални постройки, съхранили се от римско време, както и отлично запазени на половина дървени къщи. Град Кведлинбург е разположен в на север от планините Харц (Harz), в района на Харц в западната част на германската провинция Саксония-Анхалт (Saxony-Anhalt).

Вече повече от 1000 г. замъкът Кведлинбург се извисява импозантно над градчето на ръба на пясъчникова скала. Историята на замъка започва през 1129 г., когато на това място се появява базиликата Св. Серватиус (St. Servatius) като наследник на по-ранна римска постройка. Още в онези векове сградата е впечатлявала не само с размерите и фасадата си, но и с вътрешния интериор и украсата на стените си. Днес готическата зала за хорови изпълнения се намира над подземието и може да се види само от външната страна на постройката.

В интериора на църквата, беше направен опит да се пресъздаде впечатлението за чисто римска архитектура чрез добавяне на апсидна стена. Вътрешното пространство е изградено на принципа на редуване на съчленени саксонски колони и стълбове, които разделят храма на няколко крила. На изток е разположено стълбище, което води до помещенията на хора и до стаите на трезора, където от 1993 г. насам се съхраняват съкровища на църквата Кведлинбург - древни артефакти и книги. Преди това то е било задиганто от американски войник, но откупено обратно и върнато в замъка. В подземието или т.нар. крипта са разположени гробовете на първия германски крал Хенри Първи и съпругата му Матилде.

Quedlinburg Castle

Религиозната постройка претърпява окончателната си трансформация във възрожденски замък през 16 и 17 век. Днес в замъка с помещава интересен музей, който се стопанисва от община Кведлинбург. През последните години обаче пясъчниковата скала, върху която е изграден Кведлинбург се руши и това създава рискови ситуации за целостта на замъка.

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати