Цитаделата Дева

15.12.2010
Цитаделата Дева

Дева е център на окръг Хунедоара. Едноименната цитадела Дева (Deva Citadel) се извисява на хълм, който гледа към самия град. Той е разположен в румънската област Трансилвания. От тук преминава река Муреш, а Дева лежи на левия бряг на средното течение на реката. Цитаделата Дева е предшествана от древна крепост, носеща името Decidava.

Счита се, че името Дева произхожда от древната дума Dava, която буквално се превежда именно като „крепост”. Според една друга теория наименованието на укреплението идва от римския легион на Август Втори, който се преселва в Дева от Каструм Девa, което представлява днешното Честър във Великобритания. Из средновековните карти името на крепостта се споменава като Дева, Деван или Диймрих.

Цитаделата Дева се намира западно от града. Хълма, върху който е издигната, се е оформил от вулканичната дейност през неогена преди около 10-6 млн. години. Днес крепостният хълм доминира над околния район с височината си от 100-180 метра. Построена през 13 век.

Цитаделата Дева заема стратегическо място при стесняването на долината на река Муреш и входът й в дефилето на околните две планини. В тези средновековни времена крепостта е била една от най-мощните в цяла Трансилвания. За първи път за цитаделата Дева се споменава в документ от 1269 г. на унгарския крал Стефан. През 1453 г. крепостта е превърната в благородническо имение. През 16 век местните власти решават, че цитаделата има твърде стратегическо значение и затова не бива да е фамилно благородническо владение.

По време на турското нашествие в региона - през 1550, 1552 и 1557 г., в Дева се настаняват османски владетели. Сюлейман Велики обаче я връща на унгарската кралица Изабела и сина й Йоан Сигизмунд. През 16 век цитаделата за кратко служи и като затвор.

През 18 век крепостта е почти унищожена, но е възстановена през през 1829 г. и се използва от гарнизон на пограничен район. През 1844 година част от масивните крепостни стени на Дева са били реставрирани. През 1849 г. унгарците се опитват да прокудят настанилия се австрийски гарнизон. За целта те използват динамит и взривяват голяммаа част от стените на цитаделата.

От тогава насам Дева остава цялата в руини, които могат да се видят и днес. От масивните някогашни наблюдателни кули са останали само основите.

Макар и потънала в руини цитаделата Дева е популярно място за разходки и туристически посещения в Трансилвания. Има изградени две туристически пътеки, които тръгват от градския парк и стигат до укреплението. От самия хълм се открива пленяваща гледка на град Дева, долината на река Муреш и близките планини.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати