Замъкът Вайдахуняд

31.05.2010
Vajdahunyad Castle

Замъкът Вайдахуняд представлява една от основните туристически забележителности в столицата на Унгария – Будапеща. Този красив дворец е разположен в единия край на градския парк в централната част на столицата. В парка са събрани на едно място сгради от архитектурното минало на града.

Може да се види както древна църква, така и средновековен замък от трансилвански тип или пък пищно украсената сграда в странен романско-готически-бароко-ренесансов стил на Агрикултурния музей – най-големият в Европа. Тук е разположена и къщата на Янош Хуняди, запазила се в автентичен вид.

Целият замък Вайдахуняд е заобиколен от вода, като тук посетителите се връщат в типично средновековна атмосфера. Дворецът е издигнат межди 1896 и 1908 година, като негов архитект е Игнач Алпар (Ignác Alpár).

Замъкът Вайдахуняд е построен по поподобие на трансилванска крепост, която носи същото име. Разликата между двете благороднически постройки е видима – замъкът в центъра на Будапеща е уникално съчетание от няколко архитектурни стила - романски, готически, а също така се открива типично възрожденски и барокови мотиви.

Историята около построяването на Вайдахуняд в действителност е доста интригуваща и необичайна. През 1896 г. за честването на хилядолетието от заселването на маджарите се прави изложба. Построява се замък от картон и дърво, който става много популярен. В последствие се взима решение да се построй истински замък от камъни и тухли. Макетът и истинският замък са подобие на румънския замък Хуняд, и оттам идва името на този замък.

Вайдахуняд е окончателно завършен през 1908 г. В момента в замъка се помещава музеят на зeмеделието. Няколко години след като изложбата е приключила и всички артефакти са върнати на законните им собственици, отваря врати „Музеят на земеделието” (1907 г. ). По това време Вайдахуняд все още не е окончателно завършен.

Днес музейните експозиции предлагат на вниманието на посетителите възможност да научат повече за животновъдството, горското стопанство, риболова и местната винарска индустрия.

Срещу Вайдахуняд се намира и красивата сграда на градската баня (Szechenyi) – уникална смесица от гръцки и римски начини на къпане, истинска люлка на онова, което днес наричаме лична хигиена. Вътрешният двор предлага и открит басейн, който през 1960 г. е приспособен за ползване дори и през зимата.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати