Замъкът Карикфъргъс

27.05.2010
Carrickfergus Castle

Замъкът Карикфъргъс (Carrickfergus Castle) е един от най-забележителните архитектурни паметници в Северна Ирландия. Панорамата към него е завладяваща независимо от това дали я наблюдавате от суша, море или от въздуха. Красивият дворец носи със себе си над 800-годишна история, а днес той е под крилото на NIEA и е отворена за обществени посещения целогодишно.

Много от туристите тук идват, за да прекарат почивните си дни в приятната атмосфера и природа около Карикфъргъс или просто, за да научат повече за историята на замъка.

От създаването си до днешния външен вид на Карикфъргъс той търпи редица промени в конструкцията си в различни етапи от неговата история. Дворецът се намира в ирландското графство Антрим, в едноименното градче, разположено на брега на езерото Белфаст. Преминавал последователно в ръцете на шотландски, ирландски, английски и френски завоеватели, замъкът Карикфъргъс играе важна военна роля до 1928 г. и остава една от най-добре запазените средновековни структури в цяла Ирландия.

Основите на средновековния Карикфъргъс са положени през 1177 г. от Джон де Кърси, който го използва като свой главен военен щаб. Мястото, където е издигната крепостта не е случайно.

Carrickfergus

То е стратегически разположено на скалист нос на Белфасткото езеро, а от задната му страна има удобен подход към сушата. За първи път историческите текстове споменават укреплението Карикфъргъс през 1210 г., когато то е завладяно от Крал Джон.

По време на Първата световна война замъкът е бил използван като гарнизон за съхраняване на боеприпаси, а през Втората световна е служил като бомбоубежище срещу въздушни нападения.

От построяването си до ден днешен ¾ от периметъра на двореца са заобиколени от вода. През 18 век той се е използвал като затвор.

Днес замъкът Карикфъргъс е доста интересно място, където може да научите любопитни факти от историята му. Освен това т.нар. банкетна зала е напълно реставрирана и в нея се помещава автентична колекция на средновековни предмети. Повечето от експонатите датират предимно от 17 и 19 век.

3.7
Общо 7 гласували
5 1
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати