Замъкът Дънвегън

17.01.2011
Дънвеган

Сред всички исторически имения на територията на Шотландия, едва ли има такова, което да наподобява очарованието на замъка Дънвeган (Dunvegan Castle). Този красив дворец се извисява на брега на остров Скай (Isle of Skye), разположен северно от едноименния малък шотландски град Дънвeган. В тази северозападна част на страната се намира област Хайланд и красивият залив Лох Дънвеган.

Замъкът Дънвeган е най-старият постоянно обитаван дворец в цяла Шотландия и в продължение на почти 800 години е бил частно имение на клана Маклауд. Името Дънвeган се превежда като „малък замък“. В последните пет години малкото градче около двореца се разраства значително, като непрекъснато се отварят нови магазини. Броя на хората с постоянно местожителство в Дънвeган е намалял, но броя на идващите туристи през почивните дни се е увеличил значително от 2001 г. насам.

Архитектурата на замъка Дънвeган е уникална смесица от над десет стила едновременно, които са оставили отпечатък в различите исторически етапи. Историята на самия замък е неизменно свързана с клана Маклауд, който е един от най-известните, ако не и най-известният в Шотландия. Във вътрешността на двореца има зали, които и до днес пазят реликвите и старинните предмети на родоначалниците на клана още от Средновековието. Сред тях са фамилното знаме на Маклауд, тяхната купа и един рог, известен като рогът Сър Рори Мор (Sir Rory Mor's Horn).

Първоначалната идея на замъка Дънвeган никога не е била да е отворен за обществени посещения, но това става факт през 1933 година. Оттогава насам крепостта на острова се слави като една от най-атрактивните и посещавани туристически забележителности на територията на страната. За близо 80-те години откакто вратите на замъка Дънвeган са широко отворени, той е бил посещаван от сър Уолтър Скот, д-р Джонсън, кралица Елизабет II и от японския император Акихито.

Замък Дънвеган

Днес районът на Дънвeган е обикнато място за посещение заради множеството възможности за отдих и развлечения тук. От острова може да си вземете лодка и да се разходите по езерото, да практикувате риболов или просто да се разтоварите с продължителна разходка из магазинчетата.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати