Дворецът Дротнингхолм

17.01.2011
Drottningholm Palace

Дротнингхолм (Drottningholm Palace) е името на Кралския дворец в Швеция, който е официалната рециденция на шведското кралско семейство. Това е един от най-представителните замъци на територията на северната европейска страна, като е разположен на остров Ловон съвсем близо до столицата Стокхолм. Покрай Дротнингхолм се намира красивото езеро Mälar, в което е разположен островът на кралската резиденция.

Замъкът Дротнингхолм е включен със списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 година, най-вече заради величественият театър и т.нар Китайски павилион, които са част от имението. В характеристиката на световната организация относно Дротнингхолм пише: „Със своя дворец, идеално запазен театър (построен през 1766 г.), китайския павилион и градините, Дротнингхолм е отличен пример за построена през 18-ти век северно европейска кралски резиденция, вдъхновени от двореца във Версай.

Първоначалната постройка на замъка Дротнингхолм била издигната тук през 16 век., като тя пък е построена на мястото а по-стар кралски имот, наречен Торвесун. По инициатива на кралица Катерина Ягелонина е построена и първата сграда на двореца Дротнингхолм, който по-късно придобива голяма популярност.

Катерина Ягелонина е полска принцеса, кралица на Швеция и велика херцогиня на Финландия, съпруга на шведския крал Йохан III. Ренесансовата постройка по желание на кралицата е издигната през 1580 г., а нейн архитект бил Уилям Бой. Дротнингхолм в буквален превод звучи като „Островчето на кралицата.”

В сегашния си вид замъкът Дротнингхолм е проектиран от архитекта Никодемус Тесин Старши, а след смъртта му проектът е завършен от сина му. По време на царстването на Луиза Улрика в средата на 18 век интериорът на Дротнингхолм се трансформира във френския стил рококо. Луиза е и главната причина днес кралският дворец да има един от най-величествените театри.

Разходката из Дротнингхолм е възможна днес по всяко време на годината. За последно външните стени на замъка са обновени през 2003 г. Преди това, 20 години след 1977 г. бе предприета основна реставрация на красивата сграда. Кралският театър се помещава в самата сграда на Дротнингхолм, а през лятото в него се провежда оперен фестивал. Театралната част на замъка Дротнингхолм се счита за един от най-старите действащи кралски театри в Европа.

Градините на двореца изключително много напомнят за тези във френското бижу във Версай. Те се радват на особено голяма популярност сред посетителите на замъка. Аранжирани са през различни исторически етапи, в резултат на което днес парковете на замъка Дротнингхолм са една красива смесица от стилове.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати