Замъкът Ел Барко

17.01.2011
Замък Барко

Замъкът Ел Барко (Valdecorneja Castle) е разположен в югозападния край на испанската провинция Авила на територията, където този район граничи с три различни общини в три различни провинции – със Саламанка в провинция Кастилия и Леон, с Толедо в Кастиля Ла Манча и със Сесарес (Cáceres) в Естремадура. Земите и пейзажите около замъка Барко, наричан локално Ел Барко де Авила се отличават с изключителната си красота най-вече благодарение на преминаващата през района река Тормес.

Средновековната крепост Ел Барко е била през вековете арена на редица опустошителни битки, всяка от които е оставяла отпечатък по структурата на сградата на замъка. За щастие Берко е търпял редица реставрации през годините, в резултат на което той днес е една доста добре запазена крепост, която буди у испанците чувсто на национална годост.

Замъкът Ел Барко е построен върху квадратен архитектурен план, като във всеки ъгъл се издига по една наблюдателна кула. Главният донжон е разположен в средата на западната стена на крепостта като гледа към главния й вход. Той е свързан с останалите кули чрез пешеходни пътеки. По някои части на стените има отворени арки и прозорци, които са в подчертано готически стил. Сред оригиналните части от първоначалната структура на Барко, които са се запазили до днес е т.нар. Порта на Бесилото, където някога се е изпълнявала тази смъртна присъда.

Оригинални части от външната стена също са достигнали до наши дни, най-вече, защото са успели да се „адаптират” към неравностите на терена. Няма конкретни данни кога точно е издигнат замъка Барко, но по архитектурата му може да се съди, че сегашната конструкция отговаря на стиловете от края на 15 век. Сигурно е обаче, че средновековната постройка е издигната върху основите на много по-ранна крепост.

Barco Castle

Най-голям възход Барко достига по времето, когато е къща на Алварез и през периода, когато тук властват херцозите от Алба. Сериозни щети по конструкцията на външните стени на Барко са нанесени по време на Наполеоновите войни. Днес замъкът Ел Барко е едно спокойно място за раходка, заобиколено от типично селски пейзажи и прекрасна природа.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати