Замъкът Белалказар

24.04.2010
Belalcazar

Замъкът Белалказар доминира над едноименното селище в испанската провинция Кордоба. Тази средновековна крепост е отличен пример за дворцовото строителство в Испания през 15 век, когато местните влиятелни личности са опитвали да демонстрират своето надмощие, влияние и социален и икономически статус пред останалите.

Първоначалното укрепление на мястото на сегашния дворец Белалказар (Belalcazar Castle) датира още от римско време. Хълмът, на който е построен дворецът е стратегически, защото от тук има видимост към заобикалящите райони и като цяло към Жълъдовата долина, както тогава са я наричали. В последствие на мястото се появява норманска крепост. От Белалказар се открива чудесна гледка и към планината, разположена северно от градчето.

Замъкът е построен изцяло от каменни блокове и дълго време е официална резиденция на графовете от фамилията Белалказар. Те били покровители на архитектурното строителство и късноготическите стилове, като до голяма степен е тяхна заслугата и за францисканския манастир тук. Белалказар в сегашния му вид е изграден в края на 15 век.

Изградени изцяло от каменни блокове, красивият дворец Белалказар се състои от едно външно укрепление, което е адаптирано към неравностите и специфичните особености на хълма, върху който се извисява. Външната стена е подсилена с правоъгълни кули. Във вътрешността на оградните стени остава правоъгълната крепост, която наподобява дворец с осем кули – една на всеки ъгъл и още по една в средата на всяка страна.

Всички осем кули са с еднаква височина, с изключение на източната и основната кула, коите се извисяват значително над останалите. През петнадесети век към структурата на Белалказар са добавени някои възрожденски подобрения, които липсват при старата главна кула.

Замъкът Белалказар е „облагороден” от магната Гутиер де Сотомайор, който натрупал пари от разпродажбата на различни вещи. Днес външната фасада на крепостта е почти напълно непокътната, но нищо не е останало от интериора на Белалказар.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати