Замъкът Крейгмилър

18.01.2010
Craigmiller

Замъкът Крейгмилър (Craigmillar Castle) е една сравнително добре запазена средновековна крепост, която е разположена съвсем близо до град Единбург в Шотландия. Заобиколен от прекрасна зелена градина кулата и запазилите се укрепления на Крейгмилър лежат само на 4.8 км в югоизточна посока от центъра на града. Ниският хълм, на който се намира замъка Крейгмилър отстои малко по на юг от съвременното едноименно предградие на Единбург.

Историята на замъка Крейгмилър започва с изграждането на основната кула, която все още представлява същността на крепостта. Кулата и укрепленията са построени някъде около 1400 г., вероятно от сър Джордж Престън, който е наследник от фамилия Престънс. Членовете на този род са играли важна роля в обществения живот в Единбург в продължение на няколко стотин години.

През 1440 г. внукът на Джорд Престън – Сър Уилям създава най-бележитата черта от структурата на замъка Крейгмилър. Той издига оградните стени от три страни около кулата, както и вътрешния двор на крепостта. През 1510 г. Сър Саймън Престън пък надгражда рамките на Крейгмилър с още допълнителни укрепления, като очертава границите на красивите градини на изток и назапад от крепостта.

През 1550 г. е предприето още едно мащабно разширяване на замъка, като са изградени нови постройки по протежение на източната страна на вътрешния двор, чиято цел била да предоставят повече удобства на стопаните си отколкото главната кула.

През септември 1563 г. Кралицата на Шотландия Мери отсяда в Крейгмилър. Тя повтаря визитата си още веднъж през декември 1566 г. По това време е сформиран и заговорът за убийството на съпруга й – Лорд Дерней. През 18 и 19 век Замъкът Крейгмилър остава в полуразруха. През 1949 година е прехвърлен под опеката на държавните контролни организации в Шотландия.

Днес Крейгмилър е отворен за туристически посещения, като гостите на крепостта имат възможност да се насладят и разходят из отлично запазените й структури, както и в добре поддържания вътрешен двор. Имате въможност да се изкачите на най-високата точка на замъка, която е на последното ниво на основната кула и да се насладите на спиращата дъха гледка на околността. Във вътрешния двор има две впечатляващи дървета, едно от които е кръстено на Кралица Мери, която има голяма роля в озеленяването на замъка Крейгмилър.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати