Замъкът Dunnotar

23.05.2010
Замъкът Dunnotar

Посещението на замъка Dunnotar (Dunnottar Castle) е едно гарантирано вълнуващо преживяване. Замъкът Dunnotar е разположен на изключително красив скалист нос на североизточното крайбрежие на Шотландия. Внушителен и непревземаем някога, днес замъкът Dunnotar е потънал в руини и бегли спомени за някогашното си величие, но за сметка на това той е превърнат в изключително привлекателен за туристи от цял свят комплекс. Гледката към носа, на който се издига Dunnotar на фона на морските води, е невероятно красива и завладяваща.

Замъкът Dunnotar е разполжен в централната част на източното шотландско крайбрежие, на около 3 километра в южна посока от град Стоунхевън в графство Ейбирдъншир. Интересна информация е, че замъкът Dunnotar е арена за снимки на няколко холивудски продукции, като Хамлет, заснет с участието на Мел Гибсън и Глен Клоуз през 1990 година. През лятото на 2009 година пък американската компания Майкрософт реши да включи снимка на замъка Dunnotar като тапет към новата си операционна система Windows 7.

Със сигурност укрепление на дивния нос на днешния замък Dunnotar е имало още през „тъмните времена”, въпреки, че няма реални данни и факти за такова. Все пак тукашните територии са заселени още около 5000 години преди н.е. Самото име на замъка Dunnotar идва от хората, обитавали земите на Източна и Северна Шотландия по време на Римската империя. Те се наричали пикти и приели християнството някъде през 5 век. На техния език думата „dun” се превежда като „крепост на хълма” или „място на силата”.

През 12 век замъкът Dunnotar става католически център, като първият параклис тук е осветен през 1276 година. Според Слепият Хари, който е поет от 15 век и вдъхновява с епическата си поема филма „Смело сърце” от 1996 година, именно в Dunnotar легендарният Уилям Уолъс подпалва църквата, в която се е настанил гарнизон с английски войници.

От 14 век замъкът Dunnotar е фамилно владение на една от най-силните шотландски фамилии - тази на графовете Маришал. Каменната крепост Dunnotar е построена най-вероятно от първия граф Маришал – Сър Уилям Кийт. Графовете Маришал имали изключително важни функции и отговорности спрямо шотландския крал Джеймс II.

Те трябвало да се грижат за неговтаа безопасност в рамките на парламента, отговаряли за церемониалните събития и др. Следователно огромната близост между монарсите и представителите на Маришал не е изненадваща. В Dunnotar често е отсядала дори шотландската кралица Мери.

4.1
Общо 8 гласували
5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати