Замъкът Ардврек

31.05.2010

Замъкът Ардврек /Аrdvreck Castle/ е още едно от историческите средновековни съкровища в Шотландските Хайлендс. Този наситен с множество езера хълмист район на Острова е емблематичен за шотландската дивна природа, с която страната е популярна в цял свят. Комбинацията между живописни природни картини и исторически забележителност пък е предпоставка за високия интерес на туристи от цял свят, който идват в тази северна част на Шотландия.

Замъкът Ардврек и неговите интересни руини са кацнали на един вдаден в езерото Loch Assynt остров, което се намира в шотландското графство Съдърленд. Този сякаш недокоснат от човешко присъствие район около Ардврек е разположен съвсем близо до селцето Inchnadamph. Най-удобният начин да се стигне до замъка Ардврек е по пътя A837, който следва северния бряг на езерото Loch Assynt. От тук град Инвърнес се намира на 55 километра, а Гейрлох – на 53 километра.

Ардврек

Замъкът Ардврек датира от края на 16 век, но до наши дни са успели да се запазят само бегли останки от някогашната средновековна крепост. Независимо от малкия размер на главната кула, някога Ардврек е бил едно масивно и внушително укрепление, което е имало оградена от крепостна стена градина и красив двор.

Днес останки от някогашната голяма структура на крепостта могат да се видят и доста далеч от основното тяло на Ардврек , което се е съхранило до днес. Най-значителното, което съставлява днес замъка Ардврек са руините от една кула и част от защитна стена.

Доста често, когато водите на езерото се покачат, малкият полуостров, на който е издигнат Ардврек се откъсва от континенталната част.

Предполага се, че крепостта е построена тук около 1590 година от клана Маклиъд, които са собственици на земята около езерото от 13 век. Замъкът Ардврек е обсаден и превзет от клана Маккензи през 1672 година, който поема и контрола на земите и езерото. През 1726 година тази фамилия издига по-голямо и модерно имение в близост, наречено Calda House. Къщата изгаря при мистериозни обстоятелства една нощ през 1737 година.

Около замъка Ардврек витаят и доста легенди за призраци. Една от тях разказва за висок мъж, облечен в сиво. Друга интересна легенда твърди, че някога клана Маклиъд сключил споразумение с дявола, за да могат да построят замъка. В замяна на помощта си дяволът поискал една от дъщерите във фамилията. В отчаянието си девойката се хвърлила от високата кула на замъка Ардврек.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати