Монсерат, Испания (Montserrat)

20.12.2009
Montserrat

Национален парк Монсерат е първият природен парк на територията на Испания. Той е разположен на 50 км в северозападна посока от Барселона. Намира се в испанската област Каталуния (Catalonia). В тази местност се извисява силно назъбената едноименна планина, чиито заоблени скални блокове изглеждат като наредени един до друг отдалеч.

Общата панорама тук е съставена от тези странни каменни канари, разрушени отшелнически килии, манастир и орди от туристи, които си почиват след тяхната ваканция на Коста Брава. Манастира Монсерат е построен през 1025 година за да увековечи виденията на Дева Мария. Това представлва най-святото място в цяла Каталуния. Религиозният комплекс се състои от базилика, манастир и постница. Това свято място стои непосредствено в полите на планината Монсерат.

Самата религиозна общност на Монсерат съществува от 880 г., когато е основана. Два века по-късно тя е разширена, а сградите са обособени. Около религиозния комплекс е осеяно с малки параклиси и отшелнически пещери. И до днес в тях живеят около от 80 монаха и пилигрими.

Безспорно най-голямата светин отвъд стените на Манастира Монсерат е малката дървена статуя на Черната Богородица, наричана от местните Ла моренета(La Moreneta). Скулптората датира от 12 в., а от 1881 г. се счита за покровителка на цялата каталунска област.

В наши дни Манастирът Монсерат е бенедиктски храм, а в него се пази извънредно богата и ценна колекция от художествени произведения. Сред ценните експонати има дори и такива от Древен Египет и Близкия изток. Освен тях тук могат да се видят религиозни шедьоври на Ел Греко, Зурбаран, Караваджо, както и ранни разработки на Пикасо.

Монсерат

Има няколко начина да се доберете до Манастира Монсерат – с кола и зъбчата железница е най-бързо. Безспорно обаче ще успеете да се насладите на красивите гледки и природни картини, ако решите да преминете пътя пеша. Повечето от пристигащите тук туристи предпочитат обаче кабинковата въжена линия.

4.3
Общо 8 гласували
5 5
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати