Манастирът Жеронимуш в Лисабон

19.05.2010
Манастирът Жеронимуш в Лисабон

Португалската столица Лисабон е често предпочитана дестинация за много екскурзианти заради огромното си културно и историческо наследство, архитектурни шедьоври, красиви храмове и църкви, дворци и манастири, от които сякаш извира духа на миналото. Наред със символа на града - Бялата кула Белем, една от най-големите исторически забележителности на Лисабон е манастира Жеронимуш (Jerónimos Monastery), който е единственната голяма сграда оцеляла след опустошителното земетресение тук през 1775 г.

Манастира Жеронимуш се счита за културният символ на Лисабон. Той е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство през 1983 година. Жеронимуш се намира в район Белем в Лисабон. Точно място е квартал Bairro Alto , който се слави като кварталът с малките заведения, стръмни улички и изпълнение на Фадо на живо. Тук са историческата кула Белем, откъдето са тръгвали някога всички португалски мореплаватели по пътя към откриването на нови земи, а същевременно Белем е пазела входа към Лисабон откъм река Тижу.

Манастирът Жеронимуш в действителност е върхово постижение на португалската архитектура. Той е решен изцяло в местния, популярен през 15 век, когато е издигнат Жеронимуш, стил Мануелино, кръстен на името на крал Мануел I, който управлява Португалия от 1495 г. до 1521 г.. Този архитектурен стил се счита за течение от последния период в готическата архитектура на Португалия. За Мануелино, съответно и за Жеронимуш са харектерни пищната орнаментика. Манастирът жеронимуш смайва с богата си, щедра украса и многобройни детайли, които направо объркват посетителите в опитите им да обхванат всичко с погледа си.

За Жеронимуш е характерни комбинацията от сложна декорация с морски мотиви, като усукани корабни въжета, раковини, вълни, риби, котви, корали, преплетени и редуващи се с традиционните готически органични форми. Смята се, че този стил в строителството през 5 век е вдъхновен от Великите географски открития, превърнали Португалия в богата империя. Първоначалната постройка на мястото на днешния манастир Жеронимуш е съществувала през 1450 година.

Грандиозната сграда в сегашния й вид е започнала да се строи по заповед на Мануел I (Manuel I) и е трябвало да отбележи успешното завръщане на Вашку да Гама (Vasco da Gama) от Индия. Първоначалното предназначение на Жеронимуш е било като възспоменателен храм, но в последствие се превръща в дома за молитва на моряците, които пристигали или пък напускали тукашното пристанище.

Днес обиколката на манастира Жеронимуш гарантира на посетителите едно вълнуващо приключение из историята и живота на мореплавателите през вековете. В Жеронимуш е разположен Археологическият музей на Лисабон, а в западното крило на манастира се намира и морския музей, който се радва на огромен интерес от страна на туристи от цял свят.

Морския музей в манастира Жеронимуш е официално открит на 22 юли 1863 година, а неговия експонатен фонд е събиран от 8 век. В музея може да разгледате една перманентна експозиция, която наборява 2 500 експоната, а като цяло Морският музей в Жеронимуш притежава цели 17 000 експоната – всевъзможни макети на кораби в най-различни размери, офицери, униформи, морящки принадлежности, използвани преди векове и т.н.

4.1
Общо 7 гласували
5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати